Šta otkrivaju ispucale usne?
Ilustracija

Saznajte

Šta otkrivaju ispucale usne?

Najčešće se ispucale usne javljaju zbog vjetra, hladnog vazduha, ali i zbog neadekvatnog unosa vode i ružne navike lizanja usana. Ali to može da bude i signal nekih drugih poremećaja u tijelu

Ispucale usne mogu mnogo toga da otkriju o zdravstvenom stanju, naročito ako ih redovno njegujete, a tegobe ne prolaze. Najčešće se ispucale usne javljaju zbog vjetra, hladnog vazduha, ali i zbog neadekvatnog unosa vode i ružne navike lizanja usana. Ali to može da bude i signal nekih drugih poremećaja u tijelu. 

Manjak potrebnih vitamina 

Manjak vitamina B2 i B3 može da izazove suvoću i pucanje usana. Adekvatan unos vitamina je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Vitamin B2 je odgovoran za pravilan rad metabolizma, regulaciju nivoa aminokiselina u krvi i funkcionisanje svih ćelija u tijelu. Manjak vitamina B3 može da uzrokuje dermatitis, dijareju i mentalne probleme. Manjak vitamina primjećuje se na usnama, jeziku pa čak i na području zubnog mesa. Ako su vam usne često suve i pucaju, svakako razmislite o uzimanju suplemenata vitamina B3. 

Nedovoljan unos vode 

Manjak unosa vode uzrokuje dehidraciju. Jedan od prvih simptoma manjka vode u tijelu je suvoća i pucanje usana. Dosadašnja istraživanja su pokazala da manjak vode povećava rizik od nastanka bolesti desni, nakupljanja plaka i karijesa. Preporučena dnevna količina vode je osam čaša, ali i više ako redovno vježbate i pojačano se znojite. 

Alergije 

Ako ste primijetili suvoću i pucanje usana nakon nanošenja ruževa, balzama ili sjaja, moguće je da ste alergični na neke od supstanci u sastavu proizvoda. Alergije na te materije uzrokuju svrab na području usana, iritaciju i pucanje. Neka hrana takođe, može da proizvede pucanje usana. Kada otkrijete na šta ste sve alergični, izbjegavajte te proizvode i posavjetujte se sa ljekarom oko uzimanja odgovarajuće terapije pomoću koje ćete ublažiti alergijske reakcije. 

Reakcija na neke lijekove 

Lijekovi mogu da uzrokuju niz neželjenih nuspojava, a jedna od njih je pucanje usana. Lijekovi za hipotireozu i regulaciju krvnog pritiska vrlo često uzrokuju pucanje usana. 

Pretjeran unos vitamina A 

Previše vitamina nikada nije dobro. Previše vitamina A može da izazove suvoću usana, pucanje, guljenje i krvarenje. 

Hronična upala 

Ako postoji hronično zapaljenje, ili tiha upala u tijelu javljaće se promjene na uglovima usana, pucanje i pojačano lučenje pljuvačke. Osobe sa osjetljivom kožom sklonije su nastanku upale na području usana. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.