Pogledajte kako internet izgleda
Ilustracija

Googleov 360 video

Pogledajte kako internet izgleda "iznutra"

Googleov data centar u Oregonu inače nije dostupan čak ni većini njegovih radnika , a sada uz 360 video možete posjetiti ogromni centar koji čuva naše podatke i obavlja gomilu pretraživanja..

Google je i ranije omogućio uvid u njihove ogromne farme servera kroz Street View ili galerije fotografija, a sada su objavili novi video u 360 stepeni koji svima omogućava da u virtualnoj stvarnosti posjete ekskluzivni data centar u Oregonu. Riječ je o toliko osiguranom pogonu da ni većina Googleovih radnika ne može da uđe u njega. 

Googleov developer Sandip vodiće vas kroz ovaj pogon i objasniti šta vas čeka u svakoj od prostorija, a moći ćete da vidite i poslušati i razgovore sa radnicima. Hiljade servera osiguravaju i brojni sigurnosni sistemi, među kojima je i biometrijsko skeniranje oka koje svaki radnik mora da uradi. 

Ovaj data centar Google je otvorio 2006. godine i uložio 1,2 milijarde dolara u njega, a sada su najavili i da će cijelo postrojenje proširiti kako bi povećali kapacitete data centra. Da bi ugradili novih 75.000 servera uložiće 600 miliona dolara.

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.