5 najboljih suplemenata za vaše tijelo
Foto: Shutterstock

Uvrstite ih u ishranu

5 najboljih suplemenata za vaše tijelo

Ovi suplementi će vaš organizam i tijelo učiniti još jačim i boljim!

Generalno gledano, zdravstveni stručnjaci nas savjetuju da imamo otvoren pristup prema hrani, što znači da bi trebalo da konzumiramo raznolike namirnice, voće, povrće, morsku hranu, kvalitetno meso...
Ali, bez obzira na to  koliko se zdravo hranite, uvijek postoje suštinske namirnice koje čine život kvalitetnijim.

Budući da često ne unosimo dovoljno magnezijuma, vitamina D, proteine i probiotike kroz određene hranu, rješenje leži u suplementima.
Zahvaljući ekspertu Patriku Ovenu, otkrićemo vam pet krucijalnih suplemenata, koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu:
VITAMIN D
Posebno je važan za one koji žive u sjevernim krajevima i koji se često suočavaju sa niskim temperaturama zimi. I upravo zbog hladnoće, većina nas izbjegava da izlazi napolje, ali to nije dobar stav. Kako se ne izlažemo suncu, pa čak ni u hladnim danima, mi gubimo vitamin D.
Stoga, ako baš ne želite da izlazite iz toplog doma, koristite suplement vitamina D  kao savršenu kompenzaciju.

OMEGA 3 MASNE KISELINE
Omega 3 masne kiseline su veoma moćan antiinflamatorni dodatak ishrani. Ukoliko želite da povećate unos istih kroz ishranu, jedite masnu ribu. Takođe možete da uzimate i dvije kapsule uz svaki obrok i tako spriječite inflamaciju koja je uzrok mnogih oboljenja.
Ali baš kao što je njihov unos važan, važno je i da redukujete unos omega 6 kiselina, koje imaju proinflamatornu reakciju. Prvi korak u redukovanju istih je izbjegavanje biljnog ulja.
MAGNEZIJUM
Postoji nekoliko razloga zašto ne unosimo dovoljno magnezujima u naš organizam, a onaj najvažniji je taj što ga nema dovoljno u ishrani koje se pridržavamo.
I kako je ponekad nemoguće doći do zelene salate kao dobrog izvora magnezijuma, važno je da imamo alternativu, a ona se nalazi u suplementima. Najbolje bi bilo da ih uzimate pred spavanje kako biste održali dobar san, ali i ojačali vaše tijelo. Štaviše, magnezijum aktivira rad čak 356 enzima u vešem tijelu i zato ga je potrebno unositi bilo kroz hranu ili tablete.

PROTEINI SURUTKE
Hrana bogata proteinima nije uvijek dobar izbor za ponijeti, posebno kada idete na trening. Istraživanja su čak pokazala da ukoliko koristite proteine surutke u vidu suplemenata, potpomažete porast koncentracije amino kiselina u krvotoku.
Ovo je veoma važno ukoliko želite da razvijete mišiće, ali i da izgubite kilograme. Hidrolizovani protein iz surutke je zapravo najbolji vid proteina za vaše tijelo i manje su šanse da izazove nadimanje. Zato je on bolji izvor od koncentrovanog ili izolovanog. Najbolje vrijeme da uzimate suplemente je prije i poslije treninga.

PROBIOTICI
Preporučuje se njihove unošenje u ishranu zato što su od ključne važnosti za zdravlje.
Naime naše tijelo se sastoji iz dosta bakterija, vjerovali ili ne, a samo oko 100 triliona ćelijskih bakterija nalazi se u vašem stomaku, a one su od suštinske važnosti za održavanje imunog sitema zdravim.
Zato, razlog zbog kog ćete se možda odlučiti za probiotske suplemente je taj što ćete tim uspostaviti balans u vašem stomaku koji je izmakao kontroli nakon stresa sa kojim se moderan čovjek inače danas suočava.

Jogurt je odličan izvor probiotika, ali ponekad je svakako lakše odlučiti se za tabletu.

 

Menshealth

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.