List šargarepe sprečava razvoj tumora
Foto: Thinkstock

Zdravlje u čaši

List šargarepe sprečava razvoj tumora

Ovu zdravu namirnicu trebalo bi maksimalno da iskoristite. Osim samog ploda, listovi šargarepe su takođe u potpunosti iskoristivi. Bogat su izvor vitamina i minerala. Prema nekim ljekovitim svojstvima, listovi su čak ljekovitiji od samog korijena.

Lišće sadrži više vitamina C od korijena i više vitamina K nego ijedno drugo povrće. Ima detoksikacijsko djelovanje na jetru i cijelo tijelo, a bogato je nizom drugih minerala koji pozitivno djeluju na čitav metabolizam, kao i na sprečavanje razvoja tumora. Ima antiseptičko djelovanje i efikasno je  protiv zadaha, upala desni i kod zubobolje.

Listove šargarepe možete da koristite u salatama i omletima. Čaj od listova mrkve je odličan za čišćenje organizma. S obzirom na ljekovito djelovanje, listovi šargarepe koriste se u sokovima. Mlado lišće odlično ide uz jabuke i ostalo voće.

Sastojci za izvrstan sok za detoksikaciju: 

nekoliko mladih stabljika listova šargarepe,

2 komada voća (jabuka, kruška…),

2 čaše vode

Sve sastojke pomiješajte u blenderu i popijte svježe napravljeni sok.

Dnevno.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.