Napravite domaće
Ilustracija

Recept

Napravite domaće "septolete" za grlo

Sezona gripa i prehlada uveliko traje, a u martu će, kažu ljekari, dostići maksimum. Ako osjetite prve simptome, bilo da je riječ o grebuckanju u grlu, kašlju, kijavici ili povišenoj temperaturi, ne morate odmah da trčite u apoteku, već kod kuće napravite pastile za grlo.

Njihovu osnovu čine limun, med i đumbir, sveto trojstvo prirodnih boraca protiv prehlade. Limun je prvi saveznik u borbi protiv virusa. Krcat je vitaminom C koji nas štiti od najrazličitijih bolesti, pa ga s pravom možemo nazvati superhranom. Osim toga, on sadrži i folnu kiselinu, vitamine, kalijum, kalcijum, magnezijum, pa je prava riznica prirodnih boraca protiv prehlade i gripa.

Sjedinite med, limun i đumbir
 

POTREBNO JE:

1 šolja (200 ml) šećera, 1/2 šolje vode, 1 kašika soka od limuna, 1 kašika meda, 1 kašičica rendanog đumbira, 1/2 kašičice mljevenog karanfilića.
 

PRIPREMA:

U šerpicu sipajte šolju šećera i pola šolje vode, kašiku svježe cijeđenog limunovog soka i jednu kašiku meda. Zatim dodajte pola kašičice mljevenog đumbira i mljeveni karanfilić.

Pojačajte vatru sve dok mješavina ne proključa, a zatim dobro promiješajte. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi 15–20 minuta. U tepsiju stavite papir za pečenje, pa kašičicom od sirupa formirajte male pastile. Kada se pastile ohlade, pospite ih šećerom u prahu i čuvajte u tegli.

Ženablic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.