Upoznajte vlasnika najvećeg pasoša na svijetu (FOTO)
Ilustracija

Novi rekorder

Upoznajte vlasnika najvećeg pasoša na svijetu (FOTO)

U vrijeme elektronskih rezervacija i digitalnih fotografija, pasoš je možda ultimativni putnički totem, portal ka drugim mjestima i zapisnik koji svjedoči o proteklim putovanjima...

Za putnika čiji samo jedan pasoš ima popunjenu 331 stranu, neko bi rekao da je 1. januar 2016 godine bio zaista tužan dan. Prema zakonu koji je tada donesen u SAD, zabranjeno je dodavanje dodatnih stranica u pasoš. Ova putnička isprava sada smije da sadrži samo između 28 i 52 stranice. 

Ali, Erik Oborski nije tužan – nedavno je proglašen vlasnikom najvećeg pasoša na svijetu. 

erik

Erik Oborski

“Kada sam proglašen novim rekorderom, shvatio sam da moj pasoš od istorijskog značaja jer sumnjam da će iko ikada imati sličan pasoš. Mislim da se to nikada više neće dogoditi, nikada niko neće moći da postigne isto ili me prestigne”, izjavio je Oborski za smithsonian.com

Oborskijevi pasoši imaju ukupno 1.400 stranica. Sve je počelo kada je nakon završetka srednje škole, 1965. godine, otputovao za Japan, iz kojeg se u SAD vratio preko Filipina, Hongkonga, Rusije, Poljske i Evrope. Zaljubljen u putovanja, Oborski se zaposlio kao prevodilac i počeo karijeru kao putnički agent koji je vodio ture po Aziji. Uslijedili su neograničeni letovi u okviru kompanije Japan Erlajns, a sa njima i sasvim novi pogled na putovanja. 

“Otputovao bih u Tokio, večerao i vratio se nazad. Otputovao bih u Hongkong i odsjeo besplatno u gotovo svakom hotelu jer sam se bavio vrlo jedinstvenim zanimanjem. Probudio bih se sutra ujutro u rekao u sebi ‘Mislim da ću sada otputovati u Japan’”, otkrio je Oborski. 

U to vrijeme, američki građani imali su mogućnost da odu u ambasadu i zatraže da im se u pasoš dodaju nove stranice. Isto je učinio i Oborski – njegov pasoš uskoro je bio pun viza. Prema njegovim riječima, uprkos tome što su se pasoši neprestano širili, niko nikad nije doveo u pitanje njihovu autentičnost. 

“Nikada nisam imao nikakvih problema nigdje u svijetu”, rekao je. 

Oborski tvrdi da tolike stranice nije dodavao kako bi se hvalio – ova praksa jednostavno je bila dio njegovog posla. Besplatna putovanja su ukinuta kada su aviokompanije1981. godine uvele bonus programe. Ali, Oborski je tada već bio navikao da konstantno putuje. Ovaj avanturista do sada je prešao više od 24 miliona kilometara. 

“Svima preporučujem da putuju. Najbolji način da učite o svijetu jeste da ga iskusite iz prve ruke”, zaključio je Oborski, prenosi b92.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.