Opasan virus napada Mek kompjutere
Ilustracija

Hakeri srušili nedodirljivi Epl

Opasan virus napada Mek kompjutere

Korisnici Eplovih Mek kompjutera našli su se na udaru rensomver virusa, najopasnijeg softvera na svijetu koji krade lične podatke i potom traži otkupninu za njih.

Upravo otkriveni „KeRanger“ virus enkriptuje sve podatke na kompjuterima kojima ima pristup i onda od njihovih vlasnika traži novac kako bi im hakeri omogućili da pristupe uređaju.

Rensomver je izuzetno popularan kod sajber kriminalaca koji uz pomoć njega zarađuju na stotine miliona dolara. Međutim, ovo je prvi put da je takav virus zadesio vlasnike Eplovih kompjutera koji su znatno otporniji na ovakve napade.

Kriminalci od vlasnika koji su pogođeni ovim virusom traže 400 dolara kako bi ponovo dobili pristup svom kompjuteru. Kao i sa mnogim sličnim napadima, hakeri traže isplatu u Bitcoin valuti, što njihovo pronalaženje čini mnogo težim.

Ova maliciozni softver stigao je do Eplovih kompjutera preko Transmission BitTorrent klijenta koji služi skidanju torenta, ali je nova verzija došla sa opasnim fajlovima.

Kreatori ovog klijenta su uspjeli da u kratkom roku objave novu verziju softvera koja uklanja malver sa kompjutera na kojima je instaliran i savjetuju svima da je što prije preuzmu.

24sata.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.