Preminuo Rej Tomlinson, izumitelj e-maila i
Ilustracija

U 78. godini

Preminuo Rej Tomlinson, izumitelj e-maila i "ludog a"(@)

U 78. godini preminuo je Rej Tomlinson, čovjek koji je u istoriji ostao upisan kao prva osoba koja je poslala e-mail 1971. godine i tako osmislila današnji oblik elektronske pošte sa prepoznatljivim simbolom "@", prenosi Anadolija.

Njegovu smrt potvrdio je njegov prijatelj, ne otkrivajući uzrok i detalje smrti. 

E-mail je prije 1971. godine postojao, ali u "ograničenim kapacitetima" te nije bilo moguće slati elektronske poruke na više adresa.

Tomlinson je tako prvi puta izumio slanje elektronske poruke "od osobe do osobe" između dva računara.

Tada je bio mladi inžinjer zaposlen u kompaniji Bolt, a računari su, u to vrijeme, bili spojeni na ARPANET, mrežu američkog Ministarstva odbrane koja se smatra pretečom današnjeg interneta.

Tomlinson je tada odabrao prepoznatljivi simbol "@" za povezivanje adresa korisnika e-maila. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.