Parfem, toaletna, kolonjska voda: Znate li u čemu je razlika!?
Ilustracija

Saznajte

Parfem, toaletna, kolonjska voda: Znate li u čemu je razlika!?

Parfem i kolonjska voda imaju različitu namjenu, ali su nazive dobili prema nivou koncentracije ulja u alkoholu i vodi.

Miris je univerzalan izraz za sve što miriše dobro, odnosno za sve što sadrži neku količinu mirišljavog ulja razrijeđenog u alkoholu i vodi. Međutim, u skladu s koncentracijom mirisnog ulja, naziva se različito.

Parfimisana voda

Miris traje manje od sata. Ovo je najrazrjeđenija vrsta mirisa, uglavnom sadrži od jedan do tri odsto parfemskog ulja u alkoholu i vodi.

Kolonjska voda

Miris traje oko dva sata. To je najstariji izraz za parfem, korišten u Sjevernoj Americi za muške mirise. Obično ima od dva do četiri odsto parfemskih ulja u alkoholu i vodi.

Toaletna voda

Miris traje oko tri sata. To je lagana mješavina u spreju, koja sadrži od pet do 15 odsto mirisnog ulja rastvorenog u alkoholu.

Eau de parfum

Miris traje od pet do osam sati. Koristi se kao oznaka i za muške i za ženske mirise, a sadrži od 15 do 20 odsto čistog parfemskog ulja.

Parfem

Miris traje do 24 sata. Naziv je dobio od latinske fraze per fumum (kroz dim). Riječ je o najkoncentrisanijem i najskupljem mirisu. Blago masniji, parfem sadrži od 20 do 30 odsto mirisnog ulja.

Mondo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.