Djeca
Foto: AA

Bursa

Djeca "provela noć" na Marsu (FOTO)

Blizu pedeset dječaka i djevojčica od 10 do 14 godina je sinoć provelo noć u Centru za nauku i tehnologiju u Bursi gdje su posmatrali zvijezde, vozili svemirsko bicklo i "hodali" po Marsu.

Djeca su posjetila izložbu "Posmatranje Marsa", koja je ranije bila predstavljena kanadskoj publici, a sada je dio projekta "Jedna noć na Marsu", prenosi Anadolija.

Mališani su se družili sa sirijskim astronautom Mohamedom Farisom koji im je pričao o tajnama svemira, a zatim su vozili svemirsko biciklo i "hodali" po Marsu.

U kasnijim satima djeca su mogla gledati nebeski svod, a prikazani su i različiti multimedijalni sadržaji Marsa. Djeca su imala priliku da postavljaju pitanja i nauče mnogo ne samo o toj planeti već i o svemiru.

Faris je novinarima kazao kako je ovaj projekat vrlo važan i da će se u budućnosti često odlaziti na Mars. 

"Generaciju ove djece možemo nazvati 'Generacijom Marsa'. Oni će vidjeti taj prostor. U ovom uzrastu postoji mnogo toga što trebaju naučiti. Ovo je velika prilika za djecu", rekao je Faris i dodao kako su ta djeca srećna što imaju jedan takav Centar.

Zamjenik gradonačelnika Burse Abulkadir Karlik kazao je kako su ovaj projekat organizovali da bi djeca ovog uzrasta zavoljela nauku i da bi u budućnosti postala naučnici.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.