Da li znate zašto se pasoši prave u samo četiri boje?
Ilustracija

Saznajte

Da li znate zašto se pasoši prave u samo četiri boje?

Pasoš je ključ za ulazak u druge zemlje, a vjerovatno ste primijetili da se oni prave u samo nekoliko određenih boja.

Generalno, dolaze u crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj boji koje se smatraju standardnim za ovu vrstu isprave. Iako su pravilima ograničeni na ove četiri boje, moguće ih je napraviti u njihovim različitim nijansama, rekao je Hrant Bogosian, potpredsjednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index. 

On otkriva da postoje brojni razlozi zbog kojih se zemlje odlučuju za određene boje, a obično su to geografski i politički motivi. 

"Članice Evropske unije koriste tamnocrvenu, dok države Caricoma koriste plave pasoše", rekao je ovaj stručnjak. Caricom predstavlja organizaciju 15 karipskih naroda koji su se udružili zbog privredne integracije i saradnje. 

Neki smatraju da su bordo boje dio komunističke prošlosti, a da su plavi pasoši simbol "novog svijeta" - Sjeverne i Južne Amerike, Okeanije itd. 

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vjera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Vjeruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života. 

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu. 

"Švajcarski pasoši su jarko crvene boje, dok je pasoš Turske promijenjen u bordo boju u nadi da će ući u Evropsku uniju", rekao je Bogosian. Amerikanci su isprobali razne boje, od crvene, preko zelene, a sada i plave. 

Ipak, izradu pasoša, a samim tim i boju često diktira praksa, odnosno često se prave onakvi kakvi su na raspolaganju određenoj zemlji. 

"Proizvodnja pasoša je veoma dobro kontrolisan proces, a obavlja ga samo nekoliko kompanija u svijetu", kaže ovaj stručnjak, a prenosi sarajevski portal Klix.