Američki i ruski astronauti se najzad vratili na Zemlju
Skot Keli i Mikhail Kornienko

Poslije godinu dana

Američki i ruski astronauti se najzad vratili na Zemlju

Američki astronaut Skot Keli i ruski kosmonaut Mikhail Kornienko nakon provedene jedne godine u Međunarodnoj svemirskoj stanici, vratili su se na Zemlju, prenosi Anadolija.

Američka agencija za istraživanja svemira (NASA) saopštila je da su Keli (51) i Kornienko (55) nakon 3,5 sata putovanja u kapsuli Soyuz sletjeli u Kazahstan. S njima je iz svemira doputovao i kosmonaut Sergej Volkov, koji je u ISS-u proveo posljednjih šest mjeseci.

“Udahnuti ponovo zemaljski vazduh je nešto nevjerovatno”, kazao je Keli po dolasku u Kazahstan, koji je u svemiru proveo ukupno 340 dana.

Keli i Kornienko su tokom godinu dana provedenih u svemirskoj stanici 5.440 puta obišli Zemlju, prešli su 232 miliona kilometara te su 10.880 puta svjedočili izlasku i zalasku sunca.

Inače, boravak ruskog i američkog astronauta u svemiru trajao je duže nego inače, a cilj njihovog produženog boravka bio je utvrđivanje kako na tijelo utiču duga svemirska putovanja. Keli je tako postao Amerikanac koji je proveo najviše vremena u svemiru. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.