U Americi prvi put izvedeno presađivanje materice
Foto: Thinkstock

SAD

U Americi prvi put izvedeno presađivanje materice

Američki hirurzi izveli su prvu operaciju presađivanja materice od preminule donorke u SAD na Klinici u Klivlendu.

Klinika je saopštila da je 26-godišnja pacijentkinja u stabilnom stanju. 

Procjenjuje se da u toj zemlji ima oko 50.000 kandidata za tu operaciju koja bi mogla da omogući trudnoću ženama koje zbog deformiteta ili odsustva materice do sada to nisu mogle. 

Za sada je odobreno deset takvih operacija u SAD, pa će biti donijeta odluka da li će transplantacija materice postati standardna procedura. 

Slične operacije su se već izvodile u Švedskoj i Turskoj, a četiri žene su se u Švedskoj već i porodile. 

Žene nakon transplantacije u prosjeku moraju da čekaju mjesec dana, prije nego što se podvrgnu in vitro oplodnji. Porađaju se carskim rezom. Poslije prve ili druge trudnoće, materica se uklanja, kako bi žena mogla da prestane da koristi lijekove protiv odbacivanja stranog tkiva.

b92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.