Štitna žlijezda: Ovo su glavni znaci upozorenja na ovu bolest
Foto: Guliver/Thinkstock

12 miliona žena pati od ovog oboljenja

Štitna žlijezda: Ovo su glavni znaci upozorenja na ovu bolest

Kada štitna žlijezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promjene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće.

Za mnoge od ovih znakova, žene bi pomislile da su samo naznaka prehlade ili umora, i potom bi nastavile sa kućnim aktivnostima. Međutim, ovi znakovi mogu vrlo lako biti upozorenje na bolest, koja nije nimalo bezazlena. 

Štitna žlijezda se nalazi na prednjoj strani vrata i ima oblik leptira. Ako ona radi previše, proizvodi previše hormona koji mogu imati ozbiljno dejstvo na organizam. Ali, ukoliko radi presporo, to takođe nije dobro. 

1. Konstantno ste loše volje 

Kada štitna žlijezda ne radi pravilno, to izaziva česte promjene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće. Može doći i do pojave agresije. 

2. Zatvor 

Poremećen rad štitne žlijezde takođe utiče i na usporavanje probave, što dovodi do zatvora i težeg pražnjenja organizma. 

3. Previše spavate 

Ukoliko osjetite da ste previše ''usporeni'' to može biti zbog štitne žlijezde! Dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka nekih tjelesnih funkcija, što vrlo često dovodi do pospanosti. 

4. Gubitak kose i suva koža 

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde može dovesti do sušenja kože, čak iako napolju nije zima. S obzirom da je koža povezana sa dlakom, ni kosa nije pošteđena.

5. Nagli dobitak na težini 

Hipertireoza (ubrzan rad žlijezde) je često glavni uzrok gojenja, čak iako jedete istu količinu hrane kao i uvijek. 

6. Gubitak libida 

Smanjenje seksualne želje je čest simptom kod žena koje imaju oboljenje žlijezde. 

7. Bol u mišićima 

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde uzrokuje bol u mišićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima. 

8. Lupanje srca 

U slučaju pretjeranog lučenja hormona, može doći do pojačanog lupanja srca. 

9. Gubitak koncentracije i vrtoglavica 

Ako vam je glava odjednom čudna na dodir i često imate vrtoglavicu, u vašem tijelu je previše hormona štitne žlijezde. 

10. Visok krvni pritisak 

Kada žlijezda nije dovoljno aktivna, dolazi do povećanja pritiska i nikakvi lijekovi za njegovo sniženje ne rješavaju problem. 

11. Bol u grlu i vratu 

S obzirom na to da se štitna žlijezda nalazi u ovom dijelu, nije ni čudo što i ovaj simptom može ukazivati da nešto nije u redu. Ukoliko primijetite otok na vratu, odmah posjetite ljekara!

Srbijadanas

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.