Prije nego što uradite akrilne nokte morate znati OVO!
Ilustracija

Obratite pažnju

Prije nego što uradite akrilne nokte morate znati OVO!

Akrilni, odnosno izliveni nokti, izgledaju savršeno, ali kako nanošenje akrila utiče na zdravlje? Saznajte u tekstu!

Dame vole izlivanje noktiju jer im to omogućava da brzo dobiju lijepe nokte, a ukoliko im se neki evenutalno ošteti, to može da se popravi, za razliku od prirodnih noktiju kada morate da čekate da porastu. Međutim, koja je "cijena" tako lijepih noktiju, odnosno kako to utiče na naše zdravlje?

Dermatolog Džesika Vošik objašnjava da su akrilni notki kombinacija tečnog monomera i polimera u prahu, koji kreiraju zaštitni sloj na noktima. Akril se ne suši u UV lampi, za razliku od gelova, već sejsuši na vazduhu, proziran je i na njega se nanosi lak za nokte.

Akril postepeno izrasta zajedno sa vašim noktima, što znači da je nakon izvjesnog vremena potrebna korekcija, kako bi se popunio izrastak na korijenu nokta.

Dermatolog objašnjava da ona ne preporučuje izlivanje noktiju zbog mogućih alergija na hemikalije - formaldehide, koji mogu da izazovu listanje noktiju, bol, oticanje prstiju..."Nema potrebe da govorim o tome koliko potencijalno štetnih hemikalija udišete u salonu dok vam sređuju nokte", kaže Vošikova.

Akrilni nokti su čvrsti, a prirodni su fleksibilni. "Ukoliko akrilnim noktom udarite u čvrst predmet, lakše ćete ga 'odvaliti' od prsta, nego prirodan nokat", naglašava ona.

Osim toga, dermatolog napominje da akrilni nokti povećavaju rizik od infekcija."Bakterija koje ostanu na priboru mogu da izazovu 'pseudomonas', bakteriju koja stvara zeleni pigment, a širi se između prirodnog i akrilnog nokta".

Dermatolog i kozmetičarka Dejna Stern smatra da nije zdravo dodavati bilo kakav vještački sloj na nokte. Umjesto toga, ona savjetuje da pravite pauze između lakiranja noktiju, odnosno da ih ne lakirate stalno, ako želite čvrste i zdrave prirodne nokte.

Kada je riječ o lakovima za nokte, ona savjetuje da potražite one na kojima piše "3-Free" ili "5-Free" jer to znači da ovi lakovi ne sadrže potencijalno opasno formaldehide.

Mondo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.