“Homeopatija liječi 0 od 68 bolesti”
Foto: Thinkstock

Naučnici

“Homeopatija liječi 0 od 68 bolesti”

Profesor Pol Glešiju, vodeći naučnik Univerziteta “Bond”, proglasio je liječenje homeopatskim lijekovima “terapeutskim ćorsokakom” i zaključio da tretmani takve vrste nisu ništa efikacniji od placeba.

U studiji naučnog tima koji je predvodio Glešij, a sastavio ga australijski Nacionalni savjet za zdravlje i medicinska istraživanja, analizirani su podaci 176 različitih istraživanja tokom kojih su korišćeni homeopatski lijekovi kako bi se utvrdila njihova djelotvornost. 

U okviru 57 sistematskih naučnih pregleda razmatran je uticaj homeopatskih lijekova na 68 različitih zdravstvenih stanja, i nije pronađen nijedan dokaz da su lijekovi takve vrste efikasniji u liječenju bolesti od placebo uzoraka ili bilo kojih drugih lijekova, piše "Independent", prenosi b92.

Homeopatija, vrsta alternativne medicine, bazira se na ideji da pojedine supstance, rastvorene u vodi, mogu izliječiti određene zdravstvene probleme.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.