Evo kako da otkrijete ko ima lažni profil na Fejsbuku
Ilustracija

Pratite uputstva

Evo kako da otkrijete ko ima lažni profil na Fejsbuku

Društvena mreža Fejsbuk ima oko 1,35 milijardi korisnika, a prema nekim istraživanjima između 20 i 30 odsto naloga su lažni.

Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse kroz mrežu, a Fejsbuk nema načina da spriječi stvaranje novih, lažnih profila. Postoji nekoliko savjeta kako možete provjeriti da li su neki profili lažni.

Provjerite fotografije

Ovo je najbrži i najprecizniji način da provjerite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” odnosno “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite ”url” fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da provjerite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija

Većina lažnih naloga imaju samo jednu fotografiju. Istraživanja pokazuju da više od dvije trećine lažnih profila postave samo jednu fotografiju.

Provjerite tajmlajn

Kada posjetite lažni profil, njihov tajmlan često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina su ženski

Istraživanja su pokazala da većina profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Provjerite prijatelje

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, vjerovatno se radi o lažnom nalogu. Provjerite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.

Besnopile.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.