Bugarski rvač iz protesta vratio svoje olimpijsko zlato
Nezadovoljni tretmanom "svog" sporta

Olimpijske igre

Bugarski rvač iz protesta vratio svoje olimpijsko zlato

Nezadovoljan odlukom da se rvanje udalji iz kruga sportova koji su potvrđeni u programu ljetnih Olimpijskih igara 2020. godine, nekada vrlo uspješni bugarski rvač Valentin Jordanov vratio je Međunarodnom olimpijskom komitetu svoju zlatnu olimpijsku medalju osvojenu 1996. u Atlanti. Jordanov je pritom izrazio ogorčenje u svom obraćanju Žaku Rogu, predsjedniku MOK-a.

Valentin Jordanov, vlasnik olimpijskog zlata u kategoriji do 52 kilograma u rvanju slobodnim stilom 1996. u Atlanti, odrekao se tog odličja u znak protesta zbog odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta da rvanje ne bude u krugu sportova koji ne moraju strahovati za svoj status na ljetnim Olimpijskim igrama 2020. godine. Jordanov je odličje vratio u pošiljci upućenoj u Lozanu, gdje se nalazi sjedište MOK-a, a pritom je poslao i pismo u kojem se obraća Žaku Rogu,  predsjedniku MOK-a.

Ogorčeni 53-godišnji nekadašnji bugarski rvač, koji danas u svojoj domovini vodi tamošnji rvački savez, pred novinarima je predstavio ono što je imao da poručiRogu: "Ovim činom izražavam svoju solidarnost sa svim sportistima i ljubiteljima našeg sporta koji osuđuju ovu preporuku MOK-a", istakao je Jordanov zbog čega vraća svoje odličje iz Atlante: "Naš sport je sastavni dio olimpijskog pokreta, jedan od temelja i izvornih i modernih Olimpijskih igara."

 Jordanov je imao i poruku za Roga, ističući da je predsjedniku MOK-a uspjelo ono što ne mogu ostvariti ni političari: "Ujedinio je Rusiju, SAD i Iran da se bore za isti cilj - spašavanje rvanja, bez kojega Olimpijske igre više ne bi bile iste."

 

(izvor: index.hr)