Danas je Sveti Trifun, omiljeni svetac u narodu

Slava vinogradara

Danas je Sveti Trifun, omiljeni svetac u narodu

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju veliki hrišćanski praznik – Svetog mučenika Trifuna, nepokretni praznik.

Sv. Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije, obdaren iscjeliteljskim moćima koje su ga proslavile već u mladosti. U to vrijeme, Rimskim carstvom vladao je car Gordijan, čija kćerka Gordijana je izgubila razum. Nijedan ljekar, a pokušavali su mnogi, joj nije mogao pomoći. Kada se raščulo po carstvu da Sv. Trifun ima velike moći, car ga je pozvao sebi i on je uspio da je izliječi. Car ga je višestruko dariovao ali je Trifun sve razdijelio siromasima.

Sv. Trifun je bio veliki pobornik Hristovog učenja i zbog toga je po odlasku cara Gordijana sa prijestola bio proganjan, mučen i na kraju posječen mačem, jer nije htio da odstupi od svoje vjere hrišćanske.

Ovog sveca najviše slave vinogradari jer se vjeruje da on uništava sve štetne insekte i bolesti koje napadaju vinovu lozu.

Na Trifundan se ponegdje u vinogradima priređuju i ručkovi na koje se pozivaju i slučajni prolaznici, jer se smatra da će to domaćinu i cijeloj kući donijeti sreću.

Kao svoju slavu, slave ga i gostioničari, i tog dana besplatno toče vino.

Mnogi ga slave kao Krsnu slavu i ο njemu su sačuvane mnoge priče.

Jedna od njih kazuje da kada je Isus Hristos napunio četrdeset dana od rođenja, njegova majka Marija pođe u sinagogu da se zahvali Bogu. Kod neke rečice sretne Sv. Trifuna i zamoli ga da ne gleda dok ona prelazi rijeku. Sv. Trifun obeća, ali okrenu se baš u momentu kad Marija bi nasred rijeke sa podignutom suknjom i zadivljeno povika: "Marija, kako bijele noge imaš." Ona mu ništa ne odgovori, nego pohita da pronađe njegovu ženu i reče joj da odmah uzme melem i odnese mužu jer je kosirom odsjekao nos.

U narodu je ovaj svetac omiljen.

Gleda se u nebo ako je vedro i onda se kaže: "Na Trišindan vedro, biće suše", ili: "Pašće kiša ο Triši, biće rodno". Ako naglo otopli, onda seljaci uzvikuju jedan drugom: "Triša zabo ugarak u zemlju pa otoplilo".

Vjeruje se da se ovog dana završava zima. Od ovog dana počinju dani koji se zovu Trivunci i traju četiri dana.

Kodex/Pravoslavlje

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.