Dame, ne stidite se da potražite pomoć ako imate peckanje
Ilustracija

Opasan zdravstveni problem

Dame, ne stidite se da potražite pomoć ako imate peckanje "tamo dole"

Žene se često stide da potraže savjet ili pomoć kada je u pitanju svrab ili peckanje u predjelu vagine. Ovo je opasno, jer ti simptomi mogu da ukažu na ozbiljan zdravstveni problem.

Ženske genitalije su kompleksne, pa se tako peckanje u predjelu vagine može odnositi na više pojava, čak i kada te pojave nisu vezane za sam organ, već se samo tamo manifestujuj

Vaginalno peckanje može da varira u intenzitetu, a on je često trag do uzroka ove neprijatnosti. Peckanje može da traje kratko, može da bude konstantno, može da se dešava posle seksa ili tokom uriniranja.

Najčešći razlog peckanja u predjelu vagine je gljivična infekcija Candidom. Ovo je ujedno i jedan od najčešće ignorisanih problema kod žena. 

Nažalost, uzroci mogu biti i daleko ozbiljniji. 

Infekcije koje su posledica seksualno prenosivih bolesti mogu isprva da se manifestuju kao peckanje.

Bakterijske infekcije, kao što je infekcija hlamidijom mogu takođe da počnu kao svrab, mada često nemaju simptome.

Uzroci peckanja mogu da budu i infekcije urinarnog trakta, gonoreja, a komplikacije ukoliko se ova stanja ne leče mogu da budu ozbiljne.

Uključuju infekciju bubrega, zapaljenje pelvičnog predjela, kao i ozbiljne komplikacije po trudnicu i plod.

Tretman ovog problema zavisi od uzroka. Ako su izazivači bakterije, onda se prepisuju antibiotici, ako je problem izazvala candida, daje se anti fungalna terapija.

.24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.