Kako znati jesmo li spremni da povećamo težine koje dižemo?
Foto: Shutterstock

Kako znati jesmo li spremni da povećamo težine koje dižemo?

Pobijedili ste još jednu granicu i sada se pitate da li da nastavite s tom težinom ili da uzmete još teže tegove? Evo kako da utvrdite da li je vaše tijelo spremno.

ZAPOČNITE MANJIM TEŽINAMA

Određivanje pravilne težine koju ćete podizati zavisi od tipa treninga, koji radite. Ukoliko nikada ranije niste trenirali, osnivač Bandana Training Rob Sulaver-a preporučuje da uradite samoprocjenu u toku zagrijavanja.

"Započnite sa 50 procenata manjim težinama od onih koje očekujete da podižete i uradite nekoliko ponavljanja", kaže Sulaver. Na primjer, ukoliko normalno dižete 20 kilograma, počnite sa 10 kilograma. "Trebalo bi da vam bude lako, pa onda obratite pažnju na formu.

Potom lagano nadograđujte težinu radeći po nekoliko ponavljanja", kaže Sulaver.

Jednom kad postignete težinu, koja vam predstavlja izazov, potrebno je da usporite i da sva ponavljanja izvedete u dobroj formi.

KADA JE VRIJEME DA PROMIJENITE TEŽINU

Ako imate više iskustva sa bučicama, ketlbelom ili šipkom, pitanje je kada i kako treba da dodate težinu. Posmatrajte brzinu podizanja i kako se osjećate kad završite seriju i tako ćete znati da li treba da povećate težinu. "Ukoliko su vaših posljednjih nekoliko ponavljanja sporiji i napetiji i ostavljaju vas bez daha, onda koristite pravu težinu", kaže on.

"Ukoliko izvodite posljednja ponavljanja brzo u normalnoj brzini, onda bi trebalo da povećate težinu", kaže Sulaver.

OTKRIJTE ZA KOLIKO TREBA DA POVEĆATE TEŽINU

Ukoliko želite ogroman učinak i da isklešete figuru, ne možete da dižete iste težine nedjeljama i da očekujete određene rezultate.

Sulaver preporučuje da povećavate težinu svake težine. "Ali malim koracima, nekada ćete povećati težinu samo za 2,5 procenta u odnosu na prošlu nedjelju", kaže Sulaver. Morate da pronađete balans između guranja sebe preko granice komfora i slušanja svog tijela.

Menshealth

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.