Sarajevo: Cijeli razred naučio znakovni jezik zbog gluvonijemog drugara

Oduševili svijet

Sarajevo: Cijeli razred naučio znakovni jezik zbog gluvonijemog drugara

Drugari iz odjeljenja su uradili nevjerovatnu stvar za šestogodišnjeg Zejda Ćoralića iz Sarajeva koji je gluvonijem.

Prošle godine, Zejdova majka je odlučila da ga pošalje u redovnu školu, ali je nije radovala činjenica da niko u školi ne zna znakovni jezik, prenosi Kurir.

Njegova učiteljica Sanela Ljumanović, trudila se svim silama da dopre do Zejda koristeći neke svoje trikove i načine komunikacije, ali je ubrzo shvatila da joj ne ide baš od ruke.

Zato je odlučila da uradi nevjerovatnu stvar za malog Zejda. Naučila je cijelo odjeljenje znakovni jezik kako bi svi lijepo mogli da komuniciraju.

Poslije tri mjeseca, prvi razred Osnovne škole “Osman Nakaš” naučio je osnove znakovnog jezika. Samopouzdanje šestogodišnjeg Zejda je odmah poraslo! 

"Zejd se raduje svakom odlasku u školu, srećan je i motivisan", rekla je njegova majka Mirzana Ćoralić. Njegovi drugari iz razreda su toliko uzbuđeni što su naučili znakovni jezik da su čak počeli da uče i svoje roditelje.

"Srećan sam što učim Zejdov jezik, jer na taj način mogu da komuniciram s njim i sa ostalom gluvonijemom djecom. Zabavno je", rekao je Tarik Šijarić, jedan od Zejdovih najboljih drugara iz škole.

Zejdova učiteljica se nada da će se uvesti znakovni jezik u nastavni plan i program, jer pomaže maloj djeci, a i na taj način oni postaju svjesni šta čini taj invaliditet.

"Svi smo srećni što smo naučili novi jezik. Trenutno nam je cilj da naučimo Zejda da čita sa usana. On je dobro i pametno dijete", istakla je njegova učiteljica.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.