SOS: Najviše poziva zbog nasilja u porodici iz Nikšića i Podgorice
Ilustracija

U januaru

SOS: Najviše poziva zbog nasilja u porodici iz Nikšića i Podgorice

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici u januaru ove godina primila je ukupno 219 poziva.

Od ukupnog broja poziva 183 (83,56%) su uputile žrtve nasilja u porodici lično, dok je 36 poziva (16,44%) primljeno od strane trećih lica, rođaka/ki, službenika/ca centara bezbjednosti, centara za socijalni rad, i građana/ki - saopštio je Projektni tim navionalne SOS linija.
Tokom mjeseca januara  SOS linija za žrtve nasilja u porodici pružila je ukupno 287 usluga u sljedećim segmentima: 118 povjerljivih razgovora, 115 informisanja, 17 psiholoških savjetovanja, 13 posredovanja od čega i 3 urgentne intervencije, 17 psiholoških savjetovanja, 1 upućivanje, 4 zahtjeva za smještaj u sklonište za žrtve nasilja u porodici i ostalo. 

68 osoba su uputile poziv za pomoć, od čega je njih 40 poziv upućivalo i ranije, dok je 28 osoba prvi put uputilo poziv za pomoć u toku mjeseca januara.

Od navedenog broja, njih 55 osoba je uputilo lično poziv za pomoć, a 13 osobe su uputile poziv u korist žrtve.

Najviše poziva u januaru je stiglo iz Nikšića 48, Podgorice 36, zatim Pljevlja 25, Bara 22, Herceg Novog 17, Kotora 15, Berana i Bijelog Polja po 14, Budve i Cetinja po 8, Rožaja, Danilovgrada i Ulcinja po 3, Tivta 2 i Andrijevice 1 poziv. 

SOS linijom za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić,a linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, 7 dana u sedmici.

Podsjeća se da servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom. Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.