Austrija podržava napredak Zapadnog Balkana u EU, a naročito BiH
Foto:AA

Kurc u Sarajevu

Austrija podržava napredak Zapadnog Balkana u EU, a naročito BiH

Bosnu i Hercegovinu i Republiku Austriju vežu tradicionalno dobri odnosi, bez otvorenih pitanja, koji predstavlјaju osnovu za razvoj sveukupne bilateralne saradnje dviju zemalјa, naročito u političkoj, kulturnoj i ekonomskoj sferi, rečeno je tokom susreta članova Predsjedništva BiH i ministra za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastijana Kurca.

Istakavši zahvalnost za dosadašnju podršku Republike Austrije Bosni i Hercegovini na evropskom putu, članovi Predsjedništva BiH su izrazili očekivanje da će se ona nastaviti i ubuduće, posebno u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo BiH u EU, prenijela je agencija Anadolija.

Kurc je informisao članove Predsjedništva BiH o sastanku ministara vanjskih poslova zemalјa članica EU, na kom je bilo govora o BiH, te rekao da BiH predstoji zvanična predaja zahtjeva za članstvo u EU 15. februara 2016. godine. Naglasio je da Austrija podržava napredak regije Zapadnog Balkana u EU, a naročito BiH, te da pred zemlјom stoji obaveza nastavka reformskog procesa. 

Članovi Predsjedništva BiH su istakli opredijelјenost BiH za evropski put, te za nastavak započetih reformi i ispunjenje neophodnih uslova, kako bi zemlјa dobila status kandidata za članstvo u EU. Predsjedništvo BiH, kao inicijator reformskih procesa, aktivno učestvuje u koordinisanju realizacije obaveza, kako bi se iskoristila historijska prilika i nastavilo sa pozitivnim trendom promjena u zemlјi. U tom kontekstu, istaknut je značaj predstojeće predaje zahtjeva za članstvo BiH u EU. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.