"Pola svijeta" na meti raketa Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja je uspješno lansirala raketu sa satelitom, a taj postupak Pjongjanga je naišao na velike osude i izazvao zabrinutost širom svijeta.

Iako Sjeverna Koreja tvrdi da je lansirala raketu sa satelitom koji će ostati u zemljinoj orbiti, postoje sumnje da li je to stvarno tako.

Američki zvaničnici su naveli da je raketa Kvangmjongsong 3-2 u mogućnosti da ponese nuklearnu bojevu glavu. 

Vjeruje se da je raketa koju je Pjongjang koristio za prebacivanje satelita u svemir bazurana na balističkoj raketi dugog dometa tipa Taepodong, koja ima domet od oko 9.000 kilometara. 

”To bi kao metu postavilo Australiju, veći dio Zapadne Evrope i zapadnu obalu SAD. Eksperti ističu da Sjeverna Koreja ima najmanje nekoliko desetina, a vrlo vjerovatno i do stotinu komada nuklearnog oružja, ali ”sofisticirani mehanizmi za dostavu” su za sada nedostupni Pjongjangu”, pipe CNN. 

Američka Strateška komanda je saopštila da je detektovala da je projektil ušao u svemir, dok je vojska južne Koreje navela da je raketa u orbitu postavila određeni predmet, čime su negirani prvobitni medijski navodi da lansiranje sjevernokorejskog satelita nije uspio, prenio je Rojters. 

Sjeverna Koreja je 2012. već lansirala jednu raketu dugog dometa, koja je u orbitu odnijela komunikacioni satelit, ali nikad nije detektovan nikakav signal sa tog satelita. 

Sjeverna Koreja je prvobitno obavijestila međunarodne agencije da planira da lansira raketu sa satelitom između 8. i 25. februara, ali je juče nenadano pomjerila unapred taj rok na 7. do 14. februara.

B92/CNN

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.