Jednaka policijska i krivičnopravna zaštita za sve građane
Ilustracija

Iz LGBT Foruma Progres povodom slučaja Jasavič poručili

Jednaka policijska i krivičnopravna zaštita za sve građane

"LGBT Forum Progres" pozdravio je napredak policije i tužilaštva u identifikaciji i procesuiranju lica koja su uznemiravala i prijetila poslanicima "Pozitivne Crne Gore", posebno Azri Jasavić, zbog odluke, zasnovane na stranačkoj platformi i obavljenih konsultacija sa evropskim partnerima, da podrže dalji rad aktuelne Vlade, saopšteno je iz te NVO.

U saopštenju Foruma Progres se ističe da su poslanica Azra Jasavić, i "Pozitivna Crne Gora" u cjelini, među rijetkim političkim subjektima u Crnoj Gori koji su uvjek podržavali proces društvenog prihvatanja LGBT osoba.

"I jasno se, za razliku od drugih, izjašnjavali po pitanju opstrukcija tog procesa i nasilja koje trpe LGBT osobe. Do sada nije registrovano da su aktivisti "Pozitivne Crne  Gore" učestvovali u progonu LGBT zajednice", navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju da je građanin N.K. iz Kolašina je prema navodima medija priznao da je na društvenoj mreži objavio komentar da "Azru treba nabiti na kolac".

"Policija je profesionalno postupila a nadležni tužilac, što takođe pozdravljamo, je takav postupak kvalifikovao kao ugrožavanje sigurnosti", dodaju iz LGBT Foruma Progres.

Dodaju da je dobar trenutak da podsjete sve institucije, i one one koji brinu o vladavini prava, da je za budućnost Crne Gore najvažnije obezbijediti jednake šanse i jednak tretman prema svima.

"Institucije se ne smiju ponašati kao da postoje građani prvog, drugog i trećeg reda. Možda je pravi trenutak da institucije ispitaju svoja ranija ponašanja i odsustvo profesionalne odgovornosti. Kada je na desetine građana Bara prijetilo smrću LGBT aktivistima, zbog organizovanja prvog Prajda, na isti ili sličan način kao što je sada prijećeno poslanici Jasavić, nadležni tužilac je saopštio da nema elemenata krtivičnog djela. Poziv na nasilje, ubijanje i progon LGBT osoba čini dodatno opasnim postupanje policijskog službenika u CB Bar. Policajac je sve građane, među kojima je bilo i odborničkih kandidata, savjetovao, čitajte nagovorio, da priznaju sva pisanja ali i da kažu da su se šalili. Protiv nikog, za razliku od drugih sredina, nije podnijet ni prekršajni nalog", navodi se u saopštenju.

Zbog takvih propusta kako kažu LGBT zajednica je zakazala performans „Govor mržnje nije šala" ispred sjedišta barske policije koji je, usled pritisaka, i ogromnog rizika, morao biti otkazan.

Naode da je Uprava policije je priznala propuste policijskog službenika ali nikada nije saopštila kako je isti sankcionisan. 

"Zato zbog svih koji trpe nasilje, i zbog svih koji odgovaraju zbog nasilja, pozivamo institucije da u svakom trenutku, u svakoj sredini, zbog zaštite svakog građanina prema svima jednako primjenjuju zakon i obezbjeđuju ravnopravnost", zaključili su u saopštenju iz LGBT Foruma Progres.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.