Krov nad glavom obezbijediće blizu 1.500 građana
Ilustracija

Nastavlja se projekat "1000 plus"

Krov nad glavom obezbijediće blizu 1.500 građana

Ministarstvo održivog razvoja i turizma očekuje odziv svih banaka koje u svom portfoliju imaju stambene hipotekarne kredite za učešće u projektu "1.000 plus", kao i građevinara iz cijele Crne Gore. Javni poziv za ovaj projekat planiran je krajem februara, a očekuje se da stambeno pitanje riješi oko 1.500 građana.

Projekat rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima predstavlja nastavak projekta "1.000 plus" koji je realizovan 2010-2011 godine, takođe u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope CEB, uz uvažavanje pravila i procedura Banke sa jedne i crnogorskog zakonodavstva sa druge stane.

Tada su, u okviru Projekta, 433 porodična domaćinstva, odnosno 1.239 građana Crne Gore, riješila svoje stambeno pitanje. 

- Kako se Projekat odnosi na građane sa srednjim i nižim primanjima koji po tržišnim uslovima ne mogu riješiti stambenu potrebu, očekivanja su da će sada oko 500 domaćinstava, odnosno oko 1.500 lica koji su članovi tih domaćinstava riještiti stambeno pitanje, što zavisi od veličine stambenih jedinica - saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. 

Planirano je da Javni poziv za građane bude raspisan krajem februara, u zavisnosti od dobijenih ponuda gređevinskih kompanija i banaka i obrade podataka. Javni poziv će trajati minimum 30 dana. 

U prethodnom projektu "1.000 plus" učestvovala je građevinska firma "Zetagradnja". Kako kaže vlasnik ove firme Blagota Baća Radović, oni će se i ovog puta prijaviti za učešće u projektu.

- Postoji veliko interesovanje građevinskih firmi za učešće u ovom projektu. Naravno, iako građani stanove dobijaju po povoljim uslovima, građevinskim firmama se isplati da učestvuju - kazao je on.

Projekat "1.000 plus" je realna šansa za građane Crne Gore da riješe stambeno pitanje, a uslovi su značajno bolji od tržišnih sa fiksnom kamatnom stopom od 3,99 odsto na 20 godina, što je još povoljnije u odnosu na prethodni projekat, kada je kamatna stopa iznosila 4,9 odsto.

Jedna od korisnica prethodnog projekta "1.000 plus", Jelena iz Podgorice, za Kodex kaže da je zahvaljujući projektu "1.000 plus", prije pet godina svojoj porodici obezbijedila krov nad glavom, jer je zahvaljujući njemu na mnogo lakši način dobila stambeni kredit.

- Kamatna stopa je bila prilično povoljna, čak mnogo povoljnija od sadašnjih važećih kamatnih stopa u bankama. Dobro je i što se kamatna stopa ne može mijenjati. Činjenica je da smo morali uz pomoć banaka da rješavamo stambeno pitanje i to nam je u tom trenutku bilo najbolje rješenje. Ni posle pet godina se nisam pokajala. Otplaćujem kredit, ali bar znam da plaćam svoj stan - kazala je ona.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.