Vuković: Doći će se do političkog dogovora - DPS i Demos, URA i SDP
Ivan Vuković

Srešće se na pola puta

Vuković: Doći će se do političkog dogovora - DPS i Demos, URA i SDP

Ponuda SNP-a i njihov ključni zahtjev da istog dana bude održan referendum kad i izbori, hipotetički je izvodljiva, ocijenio je, u razgovoru za Antenu M, profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković.

Jasno je, kaže, zašto je SNP to uradio, jer isključenjem priče o NATO-u iz preizborne kampanje dobija cijela opozicija. Ipak, dodaje, potpuno isključenje NATO-a iz predizborne kampanje nije moguće.

"Prijedlog SNP-a tumačim kao zbilja politički legitiman pokušaj da se pitanje odluke ulaska u NATO ostavi izvanokvira predstojeće predizborne kampanje. međutim, mišljenja sam da u ovoj fazi integracionog procesa guranje NATO pitanja u neki drugi plan nije moguće. Zato i smatram da ideja SNP-a, uprkos stavu gospodina Milića, nema mnogo šansi da uspije i samim tim mislim da neće značajnije uticati na dalji tok pregovora u okviru političkog dijaloga", ocijenio je Vuković.

Komentarišući tok parlamentarnog dijaloga od izglasavanja povjerenja Vladi na ovamo, Vuković kaže da je obilježen obesmišljavanjem dvije teze koje su se mogle čuti- politička korupcija u Pozitivnoj i zamiranje dijaloga ako Vlada dobije podršku.

"Odluka Pozitivne da da podršku Vladi zapravo je doživjela svoj puni legitimitet posljednjih dana u okviru parlamentarnog dijaloga. Jer sve ono što su ostali opozicionari predložili nije ništa drugo do razrada originalnog predloga Pozitivne. Druga teza koja je potpuno obesmišljena tiče se navodno negativnog uticaja izglasavanja povjerenja Vladi na parlamentarni dijalog. vidimo da je dijalog upravo zaživio baš nakon izglasavanja povjerenja", podsjeća Vuković.

Upitan da li smatra da je, s obzirom na to kakve su i kolike razlike među onima koji sjede za pregovaračkim stolom moguće doći do dodgovora Vuković kaže:

"Dogovora će gotovo izvjesno biti. Politički interesi dvije strane, ako možemo da govorimo u tim kategorijama, srešće se otprilike na pola puta između onoga što je ponuda premijera koju je predstavio u Skupštini i prijedloga opozicije,tu mislim na glavni, prijedlog URA-e, Demosa i SDP-a", zaključio je Vuković uz napomenu da se kako god tekli pregovori, pravila moraju poštovati.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.