Danas sa Midtjilandom

"Plave" za prekid neugodne tradicije i vizu za četvrtfinale

Rukometašice Budućnosti igraće danas u 17 sati u Ikastu protiv danskog Midtjilanda utakmicu trećeg kola glavne runde Lige šampiona. "Plave dame" će u okršaju protiv danskog tima pokušati da prekinu neugodnu tradiciju, pošto su slavile samo jednom u prethodnih pet okršaja na terenu tima koji je nekada nosio ime Ikast Bording.

Trener Dragan Adžić u duelu protiv danskog tima neće moći da računa na krila Biljanu Pavićević i Radmilu Petrović koje nijesu ni putovale sa ekipom zbog temperature, odnosno potrebe da se u potpunosti vrati u takmičarski ritam nakon dugog odsustva zbog zdravstvenih problema.

– Želimo da nađemo rješenje za način igre i energiju koju iskazuju kada se sastaju sa nama. Vjerujem da je došlo vrijeme da pokažemo da možemo da pobjeđujemo i u Ikastu. Nadam se da ćemo imati odnos kao protiv Vardara, iako je bila duža pauza. Nijesmo u takmičarskom ritmu kao Midtjiland, koji igra u ritmu srijeda-subota, bez obzira na to što rezultati u prvenstvu Danske nijesu na zadovoljavajućem nivou. Vole i znaju da igraju protiv velikih ekipa, pokazale su to i u duelima sa Đerom, ali vjerujem da će nam se isplatiti vrijeme koje smo im posvetili – kazao je Adžić.

Adžić je istakao da je u duelu protiv Midtjilanda, kao i protiv svih danskih ekipa ”ključno je da napad bude disciplinovan”.

– Prije dvije godine su imale dosta lakih golova i osnovni zadatak nam je da to spriječimo. Vjerujem da možemo da ga ispunimo i da će tempo igre biti kakav nama odgovara. Nadam se da ćemo biti na potrebnom nivou forme da bismo se konačno radovali u Ikastu i da ćemo osvojiti bodove za četvrtfinale u našoj veoma teškoj grupi.

Posljednji međusobni duel dva tima u Ikastu odigran je 20. oktobra 2013. – Midtjiland je u grupnoj fazi slavio (21:19), ali je Budućnost sada jača za jednu od najboljih igračica svijeta na pozicji desnog beka Katarinu Bulatović, dok domaćem timu nedostaje nekoliko igračica iz tog sastava.

– Igrački su slabiji, a mi jači za Katarinu Bulatović, ali i iskustvo, jer je to bio početak našeg rada sa Kristinom Neagu i Kingom Bizdrom. Nije otišla samo Nike Grot, već i jako dobar desni bek Line Jergensen, ali je ostao sistem igre zbog njihove jako kvalitetne šefice stručnog štaba. Znaju da igraju na rezultat, ali mislim da smo spremniji nego prije dvije godine i da ćemo se radovati.

Na gostovanju u Ikastu, Adžić neće moći da računa na Biljanu Pavićević koja je ostala u Podgorici zbog temperature, a sa ekipom nije putovala ni Radmila Petrović koja još nije spremna za takmičarski ritam, nakon dugog odsustva zbog zdravstvenih problema.

– Ostali smo bez igračica koje su nam bitne zbog brzog vraćanja. Vjerujem, ipak, da će Majda Mehmedović i Neli Irman, a po potrebi Ivona Pavićević i Kinga Ahruk, znati to da anuliraju i da se odsustvo Biljane Pavićević i Radmile Petrović neće osjetiti.

Nakon sjajnog izdanja u prošlom kolu i ubjedljivog trijumfa protiv Vardara u ”Morači”, aktuelne šampionke Evrope imale su dovoljno vremena da naprave dobru analizu Midtjilanda i spreme se za okršaj protiv neugodnog protivnika koji je u grupnoj fazi savladao Đer u Mađarskoj i remizirao protiv istog protivnika na svom terenu.

 – Došle smo sa željom da pružimo maksimum i da ostvarimo novu pobjedu. Poraženi smo na posljednja dva gostovanja u Ikastu i znamo da je Midtjiland vrlo neugodna ekipa. Želimo da ispravimo greške koje smo pravile u tim duelima i da upišemo važan trijumf. Vjerujem da možemo da ponovimo izdanje iz duela protiv Vardara, kada smo bile na visini zadatka i u odbrani i u napadu. Midtjiland ima odlične igračice, neugodne su i posebno motivisane protiv najjačih protivnika, ali moramo da se fokusiramo na našu igru. Kada svaka od nas pruži svojoj maksimum, onda možemo da igramo protiv svih –kazala je poljska reprezentativka Kinga Ahruk.

Hrvatska reprezentativka Marta Žderić koja je bila akter posljednjeg okršaja dva tima u Ikastu, koji je odigran  20. oktobra 2013. ističe da su sve igračice motivisane da prekinu neugodnu tradiciju i ostvare važnu pobjedu koja bi bila sjajna uvertira pred duel protiv Đera narednog vikenda u ”Morači”.

– Imamo pobjedu i poraz u glavnoj rundi, znamo da ova utakmica dolazi poslije sjajnog izdanja protiv Vardara, ali i da igramo protiv neugodnog protivnika i tradicije koja nije na našoj strani. Jednom sam gostovala u Ikastu i tada smo poraženi, a s obzirom na to da Budućnost nije imala mnogo uspjeha u ovom gradu, vjerujem da će ovog puta ishod biti pozitivan i da ćemo upisati važnu pobjedu. Analizirale smo ih dobro i vjerujem da ćemo odigrati vrhunsku odbranu, što je najvažnije, a iz toga će doći i dobra igra u napadu. Sigurno je da bi pobjeda otvorila vrata četvrtfinala i značila lijepu uvertiru za Đer, ali sada je u fokusu samo Midtjiland i pobjeda na teškom gostovanju – kazala je Žderić.

Budućnost i Midtjiland do sada su odigrali deset međusobnih duela – tim koji je nekada nosio naziv Ikast Bording slavio je šest puta, dok su četiri duela pripala aktuelnom šampionu Evrope.

U prethodnih pet duela u Danskoj, Budućnost je slavila samo 2003. godine, kada je savladale tadašnji Ikast Bording u revanšu četvrtfinala Lige šampiona (26:25), ali nijesu mogle da slave, jer su zbog poraza u ”Morači” šest dana ranije (28:29) prekinule niz od pet uzastopnih učešća u polufinalu.

Danski tim je dobio međusobne duele u naredne dvije godine (2004. i 2005.), a slavio je i u sezonama 2011/2012. i 2013/2014, pa izabranice Dragana Adžića imaju veliki motiv da se revanširaju i da prekinu neugodnu tradiciju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.