Foto: Thinkstock

Prva velika klinička studija

"Najveći napredak" u liječenju raka još od razvoja citostatika

Prva velika klinička studija nove vrste liječenja kancera koristi prirodne ćelije imunog sistema pacijenta u borbi protiv tumora i počeće tokom ove godine.

Na desetine pacijenata u uznapredovalim stadijumima bolesti učestvovaće u istraživanju na tlu SAD i Evrope krajem ove godine, ili početkom 2017. To će biti prvi veliki test za takozvanu terapiju T-ćelijama, kod pacijenata kod kojih konvencionalne metode liječenja nisu dale rezultate. 

Ispitivanje je jedno od nekoliko novih polja imuno-onkologije, u kojoj se koristi sopstveni imunitet pacijenta za borbu protiv bolesti. Mnogi stručnjaci ga smatraju najvećim napretkom u liječenju raka, još od razvoja hemioterapije prije pola vijeka. 

Bijele krvne ćelije (T-ćelije) ključan su dio imunog sistema jer su prilagođene tome da ciljaju i uništavaju infekcije izazvane virusima i bakterijama. Međutim, naučnici su sve više ubijeđeni da se tim ćelijama može manipulisati tako da za “metu” imaju ćelije kancera. 

Nekoliko kliničkih studija na tumorima tečnih tkiva, poput leukemije, već je sprovedeno sa izuzetnim rezultatima. Najbolji primjer je slučaj jednogodišnje djevojčice koja je patila od agresivnog neizlječivog oblika leukemije, dok nije dobila transfuziju krvi sa izmijenjenim T-ćelijama. 

Sada se naučnici nadaju da će ova terapija moći da se primijeni i na kancer čvrstih tkiva, koja je teško liječiti zbog ćelija koje se kriju duboko u tumoru. 

Adaptimmune, biotehnološka kompanija u blizini Oksforda potpisala je 500 miliona dolara vrijedan ugovor sa farmaceutskim gigantom GSK kako bi organizovala prvo veliko kliničko istraživanje u kom će učestvovati do 100 pacijenata. Do sada su takve studije obuhvatale svega desetak ljudi, ali su davale dobre rezultate. 

Kompanija se nada da će završiti veću studiju na vrijeme kako bi registrovala svoju terapiju protiv sarkoma do kraja ove decenije.

b92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.