Najtužniji dan u istoriji Mančestera,dan kada je u avionskoj nesreći stradalo 8 fudbalera
Foto:Twiter

Sjećanje na veliku tragediju

Najtužniji dan u istoriji Mančestera,dan kada je u avionskoj nesreći stradalo 8 fudbalera

Od tog 6. februara 1958. godine za navijače Mančester junajteda više ništa nije bilo isto. U avionskoj nesreći koja se nakon utakmice sa Crvenom zvezdom dogodila u Minhenu čak osam igrača kluba sa “Old Traforda” je izgubilo život.

Ni 58 godina kasnije, sjećanje na veliku tragediju ne blijedi. Posle utakmice sa Crvenom zvezdom u Beogradu (3:3) avion sa fudbalerima, navijačima i novinarima iz Mančestera, srušio se u Minhenu, a život je izgubilo čak 23 ljudi. Avion nije uspio da poleti ni iz trećeg pokušaja a čuvena generacije “Bezbijevih beba” prestala je da postoji.

Nesreća se dodgodila na povratku iz Beograda nakon utakmice Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom,kada je pao avion sa fudbalerima Junajteda.

Čuvena generacija “Bezbijevih beba”, nazvana po legendarnom treneru Matu Bezbiju, koja je osvojila englesko prvenstvo 1956. i 1957. godine, doživjela je nezapamćenu tragediju.

Ekipa je sletjela u Minhen kako bi se natočio kerozin. Let je trebalo da bude otkazan zbog problema sa motorima, a i vrijeme je bilo vrlo loše.

Odlučeno je da se, ipak, krene, a nakon dva neuspješna pokušaja treći je bio koban. Avion se podigao, ali je počeo da gubi brzinu, zakačio ogradu, udario u zgradu, a zatim u kamion pun benzina.

Poginula su 23 od 44 putnika, od čega osam fudbalera Junajteda - Dankan Edvards, Rodžer Birn, Mark Džons, Tomi Tejlor, Dejvid Peg, Džef Bent, Edi Kolman I Lajam Velan.

Bezbi je preživio i vodio “crvene đavole” još 13 godina nakon nesreće. Živio je sve do 1994.

Mančester junajted je tog 6. februara u Beogradu igrao četvrtfinale Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. Vodio je 3:0, ali je Zvezda izjednačila. U posljednjih pola sata nije bilo golova pa je završilo 3:3, a Junajted je zbog 2:1 u prvoj utakmici otišao u polufinale.

“Pamtimo” - jasnu poruku su uputili crveno-beli na svom Tviter profilu. Na repliku se nije čekalo dugo, i Mančester junajted je odgovorio i to na ćirilici “hvala vam”...

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.