Spriječite nastajanje strija: Važni savjeti za lijepu kožu
Foto: Guliver/Thinkstock

Njega tijela

Spriječite nastajanje strija: Važni savjeti za lijepu kožu

Vidljiva oštećenja vezivnog tkiva, nastalog usljed prebrzog rastezanja kože, poznatije kao strije, jedan su od glavnih problema na putu ka lijepoj koži.

Strije nastaju kada se vezvno tkivo ne može prilagoditi brzom rastezanju kože, te dolazi do njegovog oštećenja. 

Postoji nekoliko faktora nastanka strija, a neki tvrde da je jedan od njih i genetika, jer ona određuje kvalitet kože i vezivnog tkiva. Strije obično nastaju u pubertetu kod naglog debljanja, u trudnoći, ali i kod osoba koje bodybuildingom razvijaju mišiće. Nastaju na mjestima koja su najčešće podložna rastezanju (pozadina, ramena, nadlaktice, stomak, grudi i bedra). 

U početku strije imaju crveno -ljubičastu boju i vodoravno se pojavljuju na koži, a kasnije postaju bijele. Veličina i širina strija nije uvijek ista i varira, od malih promjena na koži do onih dugačkih čak 20 centimentara. Uglavnom se strije javljaju na povšini mada se mogu javiti i potkožne. 

Je li moguće ukloniti strije? 

Skoro da ne postoji osoba koja nema strija. No, strije kad se jednom jave nije moguće u potpunosti ukloniti, ali ako strije nisu prevelike njihova veličina se može smanjiti skoro do neprimjetne. Što prije početi s liječenjem je najbolje, jer kad strije „pobijele” usled gubitka pigmenta u koži, teško da se mogu dovesti na neprimjetan nivo. Za vraćanje boje, koristi se uređaj koji zrači UVB zrake čime se stimuliše povratak pigmentacije kože. Laserska terapija daje pozitivne rezultate, međutim zasada još na individualnom nivou. 

Mogu li se strije spriječiti? 

U većini slučajeva strije se mogu dosta smanjiti. Kada je koža sklona pucanju (pubertet, trudnoća, bodybuilding) potrebno je koristiti kreme koje pomažu očuvanju vezivnog tkiva. S druge strane hrana bogata bjelančevinama i vitaminom C je dobrodošla. Preporučuje se da se izbjegava naglo povećanje tjelesne težine, mišićne mase i nenošenje odgovarajućeg grudnjaka.

Superžena

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.