Razlozi zbog kojih vas svrbi vagina
Ilustracija

7 mogućih uzroka

Razlozi zbog kojih vas svrbi vagina

Pitate se odakle taj svrab dolazi? Ako izuzmemo onaj standardni svrab uoči menstruacije, a to kod vas, recimo, nije slučaj, šta je onda?

Bakterijska vaginoza
Ona je jedan od najčešćih razloga za svrab i peckanje vagine, a do bakterijske vaginoze dolazi kada se promijeni sastav vaginalne flore. Vaginoza je nezgodna zato što po simptomima poput neprijatnog mirisa vaginalnog sekreta koji miriše na ribu, podsjeća na kandidu. Bakterijska vaginoza zahtijeva liječenje antibioticima, a na njenu pojavu utiču razne stvari, hormonski disbalans, seksualna aktivnost, broj seksualnih partnera, lijekovi, tamponi, agresivni sapuni…

Gljivična infekcija
Gljivičnu infekciju uzrokovanu kandidom prati intenzivan svrab, pojačan vaginalni sekret, peckanje prilikom mokrenja i tokom seksulanog odnosa. Kandidijaza je veoma česta i ne smatra se polno prenosivom bolešću. Uzroci mogu da budu antibiotska terapija, trudnoća, dijabetes…

Kontaktni dermatitis
Najčešće se javlja kao reakcija na sastojak nekog proizvoda, poput higijenskih uložaka, sapuna, omekšivača, kondoma, lubrikanata, vlažnih maramica… Kontaktni dermatitis je jako neprijatan, pored svraba i crvenila, jedan od simptoma je i otok. 
Dakle, ako ste podložni vaginalnim problemima, izbjegavajte da koristite ove proizvode ili koristite antialergijske. Ako primijetite simptome dermatitisa, odmah kod ljekara.

Ekcem ili psorijaza
Ovi poremećaju na koži mogu da izazovu svrab genitalne regije. Postoje preparati koji se kupuju bez recepta i mogu da smire iritaciju kože. Ako ne osjetite poboljšanje u roku od nedelju dana, najbolje je da se obratite ginekologu ako imate problema sa ovim kožnim oboljenjima.

Seksualno prenosive bolesti
Iako svi to znamo, nije zgoreg opet da ponovimo, nezaštćeni seks je rizičan seks i može da dovede do raznih bolesti, zbog čega uvijek, ali baš uvijek treba da koristite zaštitu. Na ovaj način možete da zaradite hlamidiju, gonoreju, herpes, trihomonijazu. Dakle, ako osjetite svrab ili trnce u vagini, ukoliko vam je mokraća neprijatnog mirisa, ako vas boli dok imate odnose, ili ako vam se pojave ranice na genitalijama, odmah kod ginekologa.

Sklerozni lišaj
Ovo oboljenje pojavljuje se u vidu bijelih tačkica na koži i ne smije da se ignoriše. I, da, svrbi do bola. U slučaju da primijetite ovako nešto, ne liječite se na svoju ruku, ostavite ginekologu da vam postavi dijagnozu.

Hormoni
Svaki put kad vam se nivo hormona poremeti (tokom menstruacije, menopauze ili trudnoće, zbog korišćenja kontraceptivnih pilula) može da dođe do svraba vagine. Promjena hormona takođe može da uzrokuje i suvoću vagine. Ako simptomi potraju, javite se ljekaru.

Izvor: Žena Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.