Evo kako da se našminkate prema obliku očiju
Ilustracija

6 različitih tipova

Evo kako da se našminkate prema obliku očiju

Razmaknute oči treba vizuelno približiti pa se naglašavaju unutrašnji uglovi, kod izraženih kapaka cijelo oko treba zatamniti, a kod spuštenih nacrtati lažnu gornju ivicu.

Univerzalan način šminkanja ne postoji, pogotovo ako je riječ o očima. S obzirom na njihov oblik, nekoliko je preporučenih tehnika nanošenja sjenke. Stoga je najvažnije dobro se zagledati u ogledalo i otkriti svoj tip, nakon toga je sve lakše.

oko1654927S1

1. Bademaste oči

Ovaj se oblik smatra prosjekom, najčešći je pa je i svojevrstan ideal lepote. Stoga mu pristaje gotovo svaka šminka jer nijedan ugao ne treba posebno da se "izvlači". Najbolje je blago naglasiti spoljni dio oka, ali i povući liniju sjenke preko gornje ivice kapka.

2. Razmaknute oči 

Kod ovog oblika je najvažnije istaknuti unutrašnji ugao kako bi se oči vizuelno "približile". Tamnija senka, prema tome, ide unutra, na sredinu kapka svjetlija varijanta, a na spoljašnju ivicu ponovno tamnija.

3. Približene oči 

Obrnuto od razmaknutih, u ovom slučaju treba da se stvori efekat "udaljavanja". Samo se na vanjski ugao oka stavlja poveća količina tamne sjenke, a ostala površina treba biti svijetla.

4. Duboko usađene oči 

U ovom slučaju cilj je prikriti liniju gornje ivice kapka koja odaje duboko usađene oči, a to se postiže jednostavnim stavljanjem sjenke upravo na to mjesto. Tamnija nijansa sjenke ide u tankoj liniji preko udubljenja gdje počinje oko.

5. Izraženi gornji kapci 

Ovde je potrebno "zakamuflirati" površinu kapaka kako bi se vizuelno činili manjima. Prema tome, ne može se pogrešiti ako se tamnom sjenkom prekrije cijeli kapak, a pritom je najvažnije dobro obrubiti cijelu gornju ivicu.

6. Spušteni kapci 

Žene sa spuštenim kapcima treba da se fokusiraju na predeo iznad gornje ivice kapka s obzirom na to da se njegova površina skoro i ne vidi. Najtamniji treba da je spoljašnja ivica oka uz trepavice, a blagim se senčanjem prelazi lagano preko gornje linije. Na taj način se stvara lažni rub kapka i oči djeluju veće.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.