Za ovu bolest nikada niste čuli, a veoma je opasna
Ilustracija

Za ovu bolest nikada niste čuli, a veoma je opasna

Postoji jedna bolest zvana melioidoza, i moramo hitno da pričamo o njoj. Oko 70 odsto oboljelih ne uspije da je preživi, otporna je na većinu antibiotika i godišnje ubije skoro 90.000 ljudi, a gotovo ništa o njoj ne znamo.

Najnovije istraživanje objavljeno u stručnom magazinu "Nature Microbiology" pokazuje da je riječ o bolesti koja bi zaista mogla da ubije milione, a o kojoj se jako malo priča - a još manje istražuje. Naučnici procjenjuju da godišnje od nje oboli 165.000 ljudi, a 90.000 umre - ali ističu da će ova brojka samo da raste, jer vjerovatno nisu svi slučajevi prijavljeni. 

Riječ je o bolesti koju izaziva gram negativna bakterija Burkholderia pseudomallei i ima ni po čemu karakteritične simptome - zato je često miješaju s drugim bolestima, poput upale pluća ili tuberkuloze. Bakterija ulazi kroz kožu, preko neke male povrede ili ranice, i na mjestu povrede se razvija vidljiv osip ili čvorići. Najčešće dolazi do povišene tjelesne temperature, a zatim bakterija napada pluća. Javljaju se bol i kašalj. Iako još uvijek nije dokazano, naučnici smatraju da bakterija može da se unese i respiratorno. 

Bakterija Burkholderia pseudomallei najčešće se nalazi u zemljištu u tropskim zemljama i može da opstane i do šest godina. Ukoliko povrijeđena koža dođe u kontakt sa zemljom, ili dođe do oluje sa vjetrom, pa udahnemo čestice koje se nalaze u vazduhu, unosimo i ovu bakteriju koja ima jako čudan period inkubacije. Naime, prvi simptomi mogu da se jave već nakon dva dana, a može da prođe i nekoliko godina prije nego što bilo šta osjetimo. 

Ne postoji vakcina, jako teško se dijagnostikuje i otporna je na dobar dio antibiotika. Bolest koju često zovu "veliki imitator" zbog toga bi mogla da postane idealno biološko oružje. Uplašene ovom pretpostavkom, neke zemlje sada istražuju melioidozu i traže način da se protiv nje bore. 

Istraživanje, koje su vodili naučnici sa Oksforda, pokazalo je da su za sada slučajevi zabilježeni u 45 zemalja, a strahuje se da su joj još 34 zemlje podložne.

24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.