Kokoškov novi selektor košarkaša Slovenije
Igor Kokoškov

Kokoškov novi selektor košarkaša Slovenije

Srbijanski košarkaški trener Igor Kokoškov (44), koji posjeduje i američko državljanstvo, imenovan je za novog selektora reprezentacije Slovenije.

Kokoškov je od 2008. do ove godine bio selektor Gruzije, a paralelno je radio kao asistent u mnogim NBA timovima. Trenutno je angažovan u stručnom štabu Jute, javlja Anadolija.

Kokoškov će na klupi Slovenaca naslijediti Jurija Zdovca i tako postati drugi stranac koji vodi državni tim "dežele" nakon Božidara Maljkovića. Za Kokoškova je vezan još jedan kuriozitet, a to je da je 2000. godine angažmanom u Los Anđeles Klipersima postao prvi strani pomoćni trener u jednoj NBA ekipi.

"Razmišljali smo o alternativi jer su razgovori sa Zdovcem trajali predugo. Vidjeli smo da to neće ići lako kao što smo očekivali. Za dogovor sa Kokoškovom nam je trebalo bukvalno pet minuta. Za njega vođenje reprezentacije Slovenije predstavlja veliki izazov. Ne treba skrivati da odlično poznaje Sašu i Zorana Dragića. Za mene nije bilo nikakve dileme. Istina, u igri su bila još dva istaknuta imena iz inostranstva, ali s njima nismo ni razgovarali", rekao je za domaće medije Matej Erjavec, predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije.

Kokoškov je svoju trenersku karijeru započeo devedesetih godina u OKK Beograd, da bi se 1999. odlučio otići u SAD. Tamo je izgradio impresivnu karijeru pomoćnog trenera, jer je bio u stručnom štabu LA Klipersa, Detroit Pistonsa,Feniks Sunsa,Klivlenda, Orlanda i sada Jute. Vodeći selekciju Gruzije upisao je tri nastupa na Evropskom prvenstvu, 2011. u Litvaniji, 2013. u Sloveniji i 2015. godine u Francuskoj. Najbolji plasman ostvario je u Litvaniji kada je Gruzija zuzela 11. mjesto u Evropi.

Kokoškov je sa slovenačkim savezom dogovorio saradnju tokom kvalifikacija za Eurobasket 2017. Ukoliko odvede Slovence na ovom takmičenje njihov dogovor će se automatski produžiti.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.