Maslinovim uljem protiv peruti
Ilustracija

Savjet frizera

Maslinovim uljem protiv peruti

Zima loše utiče na kosu! U zatvorenim prostorijama je zbog grijanja vazduh suv, a napolju je hladno. To sve loše utiče na kosu i zato njega kose zimi ima svoja pravila.

- Na prvom mjestu je hidratacija vlasi. Zbog toga treba da koristite specijalne preparate za hidrataciju prije ili poslije pranja kose, u zavisnosti od toga da li su u obliku pakovanja ili maske, ili pak u obliku seruma ili spreja koji se ne ispira - kaže za „Alo!“ Jasminka Milić, profesionalni frizer, i dodaje da je zbog suvog vazduha u zatvorenim prostorijama, kao i zbog nošenja kapa i šešira od sintetičkih materijala, kosa zimi često naelektrisana.

- Ukoliko imate ovaj problem, obavezno koristite četku za kosu od prirodnih vlakana i potrudite se da nabavite kapu sa pamučnom postavom. Na tržištu danas postoje i šamponi namijenjeni specijalno naelektrisanoj kosi, koji bi takođe mogli da vam pomognu - savjetuje sagovornica.

Zbog iritiranosti kože glave nošenjem kapa, zimi može da se stvara više peruti. Jedan od načina da pobijedite ovaj dosadni problem, prema Jasminkinim riječima, jeste i da nahranite kožu glave maslinovim uljem.

- Potrebno je da zagrijte dvije kašike maslinovog ulja, pa da ga dok je toplo nanesite na korijen vlasi. Utrljavajte ga laganom masažom u kožu. Ovo hranljivo ulje učiniće kožu glave zdravijom, ali će i vašim vlasima dati sjaj - objašnjava ona i napominje da o štetnom dejstvu sunčevih zraka zimi niko i ne razmišlja. Međutim, ako idete na zimovanje, na većoj nadmorskoj visini vaša kosa će, baš kao i koža, biti i te kako izložena UV zracima. Kao što ćete koristiti kremu za zaštitu kože od sunca, tako ne smijete zaboraviti ni sprej sa UV zaštitom za vlasi.

Redovno šišajte krajeve

- Neka pravila njege važe uvijek - u bilo koje doba godine. Jedno je svakako i pravilo šišanja krajeva na tri mjeseca. Dakle, ne čekajte da vam se vlasi rascvjetaju, nego redovno posjećujte svog frizera. Takođe, redovno koristite pakovanja za kosu, a ukoliko imate tanke vlasi koje se lako mrse, obavezno birajte regenerator za lakše raščešljavanje, kako ne biste kidali vlasi - kaže Jasminka.

Alo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.