STERILITETU je došao kraj: Napravljeni roboti koji vode spermatozoide do jajne ćelije (VIDEO)
Ilustracija

Uskoro testiranje na ljudima

STERILITETU je došao kraj: Napravljeni roboti koji vode spermatozoide do jajne ćelije (VIDEO)

Institut za integrativnu medicinu sa sjedištem u Drezdenu, razvio je sistem pomoću kojeg bi se moglo upravljati spermatozoidima i mehaničkim putem ih dovesti do njihovog cilja.

Jedan od vodećih uzroka neplodnosti muškaraca širom svijeta jeste nepokretnost spermatozoida.

Kako bi tome stali ukraj, njemački naučnici razvili su zaista zapanjujući sistem transporta nepokretnih spermatozoida do neoplođene jajne ćelije.

Naime, plan podrazumijeva ugradnju mikroskopskih spirala na rep spermatozoida koje bi služile kao propeler koji bi ćelije pokretao primjenom magnetnog polja. Promjenom orijentacije magnetnog polja naučnici mogu direktno upravljati spermatozoidom.

– Cilj je pomoći nepokretnim spermatozoidima da obave svoju prirodnu funkciju.Vjerujemo kako bi na ovaj način pomogli velikom broju očajnih muškaraca koji ne mogu da imaju djecu – rekao je Oliver Šmit,  šef istraživačkog tima.

Kako je objasnio, spermatozoid odbacuje spiralu nakon što dopliva dovoljno blizu jajne ćelije.

Dodao je kako su uspješni eksperimenti već izvršeni u vještačkim uslovima i da će se uskoro pristupiti testiranju na ljudima.

 

Dnevno.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.