EU: Sedam država blokiralo Šengen

Zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli

EU: Sedam država blokiralo Šengen

Evropska komisija saopštila je da je Austrija odlučila da "zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli" do februara produži nadzor granica.

Time je ukupno sedam država Evropske unije zavelo takav privremeni granični nadzor unutar šengenskog prostora, izjavila je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto.

Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti provjeru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama. 

Nataša Berto je navela da su, na temelju odredaba Šengenskog sporazuma za "prinudne prilike", Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama. 

Ona je dodala da su zbog procjene o prijetećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mjere preduzele Austrija, Francuska, Njemačka i Malta. 

"Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavijestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama šengena", objasnila je Nataša Berto. 

Vlada u Beču je sad Komisiji u Briselu stavila do znanja da je "produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli". 

Mediji u EU su prenijeli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva spoljnih poslova da bi "sljedeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama". 

Italijanski listovi javljaju da su zbog toga zabrinute vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbjeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama, ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije. 

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se njemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački partner, bavarski premijer Horst Zehofer, dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtjev za azil migrantima koji dolaze sa sjevera Afrike. 

Riječ je o Maroku, Alžiru i Tunisu, gdje bi imigranti, koji u ostali dio EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu "bezbjedne zemlje" u pogledu vladavine prava i demokratije. 

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubijede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uvedan za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.