Kako da sačuvate automobil od lopova
ilustracija

6 savjeta

Kako da sačuvate automobil od lopova

Turbo dekoder, „Zed bull“, razni ključevi, lomači, dekoderi, skeneri... samo su dio arsenala savremenih alata i softvera pomoću kojih lopovi ulaze i startuju automobil za manje od jednog minuta.

Zvuči zastrašujuće da bez muke možete ostati bez automobila, ali to je realnost, jer ovi uređaji se vrlo lako mogu naći i lopovi ih uveliko koriste. Kako se onda zaštititi?

Od pravih profesionalaca teško da ima spasa. Jer, iza takvih poduhvata obično stoji velika logistika, zna se ko otvara automobil, ko ga  odvozi, a ko motri na policiju... Ali, ako krađu pokušavaju manje organizovane grupe, postoje načini na koje možete da odvratite lopove, odnosno  da povećate šanse da vaš automobil ostane na parkingu. Evo šta savjetuju u policiji.

Prekid struje

Najprostiji vid zaštite. Najčešće se, kažu u policiji, pravi prekid između akumulatora prema anlaseru i motornom kompjuteru.  Moguće je prekid izvjesti i sa dijelovima računara, tako da vozilo ne može da se pokrene. U svakom slučaju lopovu  je potrebno dosta vremena da nađe prekidač što u najvećem broju slučajeva rezultira da potraži drugu metu. Lažni podizač za stakla bilo bi efikasno rješenje.

Izmještanje OBD priključka

Na ovaj priključak povezuje se najčešće „Zed  bull“ pa se preko ovog softvera skida kod originalnog ključa koji se kopira na blanko ključ. Zato u policiji savjetuju da se original OBD ulaz izmjesti na mjesto poznato samo vozaču, a da se na originalnom mjestu ostavi „lažnjak“. Postoji i opcija da se ugradi i nestandardni OBD na originalnom mjestu se postavi priključak drugog proizvođača sa drugim standardnom. Tu postoji određena doza rizika, jer kradljivci su našli način da „premoste“  i tu prepreku.

Ugradnja dodatnog alarma

Kao što smo napomenuli, postoje uređaji poput turbo dekodera kojima se u roku od pola minuta nenasilno otvara centralna brava. Samim tim deaktivira se i fabrički alarm. Zato u policiji savjetuju ugradnju dodatnog alarma pogotovo za vozila niže i srednje klase,  koja su najčešće na meti kradljivaca. Zamislite sliku. Lopov vam je ušao u automobil, sprema se da ga startuje, kad odjednom novi alarm! Buka, nema struje za startovanje... To će kod lopova izazvati nesigurnost, paniku  i sva je vjerovatnoća da će odustati.

Mehaničke zaštite

U prvu grupu spadaju uređaji koji se ugrađuju u automobil, zeder, igla ili „guardian protec“ koji blokira letvu volana. Policijska iskustva kažu da iako su neke od ovih zaštita savladive, pokazale su se kao dobar vid zaštite. U drugu grupu spadaju uređaji za koje nije potrebna ugradnja, već ih vlasnici sami montiraju, poput lavlje kandže, buloka za mjenjač ili nožne komande ili uređaja  za blokiranje točkova.

Prekid dovoda goriva

Takođe vrlo prosta, a efikasna metoda. Dovod goriva može se spriječiti i posebnim prekidačem ugrađenim na mjesto poznato samo vozaču, ali i magnetnom karticom koja onemogućava dovod goriva ka cilindrima. Ovo kradljivcima takođe može da stvori velike probleme i da ih natjera da odustanu.

Graviranje stakala

Dok ugradnja mehaničke zaštite, dodatnog alarma i ostalih stvari koje smo naveli ima za cilj da lopovu maksimalno oteža da uđe u automobil i da ga odveze, graviranje stakala služi da kradljivce odvrati da uopšte pokušaju da uđu u vozilo. Kako se to zapravo radi? Suština je da se na sva stakla posebnim uređajem ugravira kombinacija brojeva i slova po želji vlasnika. Te oznake nisu preterano velike, ali su opet uočljive. Najčešće se upisuje broj šasije. Na ovaj način lopovu se šalje poruka da ukoliko namjerava da vozilo preproda i falsifikuje identifikacione oznake mora i da zamijeni sva stakla što je popriličan trošak.

24sata.info

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.