Najbolji evropski gradovi za studiranje
Bolonja

Top 5

Najbolji evropski gradovi za studiranje

Odlazak na razmjenu studenata ili na studiranje u inostranstvu odličan je način da upoznate nove ljude i kulture.

Evo prijedloga za evropske gradove idealne za studiranje...

Krakov (Poljska)

Centar kulturnog života Poljske već duže vrijeme privlači studente iz cijelog svijeta kako zbog kvalitetnih univerziteta, tako i zbog bogatog noćnog života. U Krakovu se nalazi i drugi najstariji univerzitet u Evropi, Jagielonski univerzitet koji datira iz 14. vijeka.

foto: targi.krakow.pl

Hajdelberg (Njemačka)

Ovaj univerzitetski grad 2014. godine proglašen je za Uneskov grad literature i samim tim postao idealan grad za ljubitelje knjiga i studente književnosti. Studente umjetnosti i arhitekture oduševiće njegove istorijske građevine.

foto: turizamiputovanja.com

Bolonja (Italija)

Univerzitet u Bolonji je najstariji univerzitet u Evropi i ovaj grad predstavlja jedan od najvećih studentskih centara. U ovom gradu danas studira 100.000 mladih ljudi, što predstavlja četvrtinu stanovništva. Tradicija i kulturno bogatsvo privlače brojne turiste.

foto: curioseety.com

Upsala (Švedska)

Ljupski švedski grad smješten je na oko 70 kilometra od Stokholma, svake godine udomi veliki broj studenata iz čak 17 zemalja. Kao bitan univerzitetski centar njeguje viševjekovnu tradiciju i sistem školovanja koji je već 600 godina nepromijenjen.

foto: destinationuppsala.se

Oksford (Engleska)

Oksfordski univerzitet je najpoznatiji univerzitetski centar u svijetu. On se sastoji od 30 koledža i pridružnih zgrada, a ono što je specifično za njega jeste da nema centralnu univerzitetsku zgradu. Brojni pabovi i veliki broj studenata odlična su preporuka za bogat noćni život.

Cosmopolitan.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.