Virus ebole prenosi se kao gripa ili HIV
Ilustracija

Istraživanje

Virus ebole prenosi se kao gripa ili HIV

Kineski naučnici su otkrili da se virus ebole prenosi drugačije od ostalih virusa, te da će njihovo otkriće pomoći naučnicima da se spriječi zaraza virusom ebole, prenosi Anadolija.

Kako javlja kineska novinska agencija Xinhua, istraživač Gao Fu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pri Kineskoj akademiji nauka, izjavio je kako ebola svoj životni proces počinje koristeći ćelije, odnosno da ima sličan način razvijanja kao gripni virus ili HIV koji uzrokuje AIDS.

"Generalno, virusi u ćelije ulaze na četiri različita načina. Naše istraživanje je pokazalo kako virus ebole, prilikom fuzije sa drugim ćelijama ipak koristi jedan potpuno drugi način", kazao je Gao.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Cell", a Gao kaže kako će naučnici u budućnosti na temeljima njihovog otkrića moći razviti male molekule ili polipeptide koji će spriječiti ebolin ulazak u tijelo.

Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u maju prošle godine pronašli su protein imena Niemann-Pick C1 (NPC1), koji olakšava širenje virusa ebole.

Navedeno je kako virus bez dodira s ovim proteinom ne utiče na organizam, te da će biti napravljeno istraživanje kako bi se pronašao antivirus za protein NPC1.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od početka 2014. godine u zemljama Zapadne Afrike od ebole je život izgubilo najmanje 11 hiljada osoba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.