NASA od danas brani Zemlju od asteroida

Osnovana Kancelarija za koordinaciju planetarne odbrane

NASA od danas brani Zemlju od asteroida

Američka svemirska agencija NASA osnovala je Kancelariju za koordinaciju planetarne odbrane koja bi trebalo da štiti Zemlju od asteroida i kometa koji se suviše približe, prenio je danas Si-En-En (CNN).

To novo odjeljenje trebalo bi da rano otkrije postojanje potencijalno opasnih objekata - asteroida i kometa - koji bi se približili na manje od 7,5 miliona kilometara od Zemlje i dovoljno su veliki - 30 do 50 metara - da bi bili opasni ako dođu do Zemlje.

U slučaju da se ustanovi da tako nešto opasno ide ka Zemlji, tim u NASA-i bi trebalo da kooridiniše sa vladom SAD plan za reagovanje.

S kancelarijom američke svemirske agencije za odbranu od asteroida saradjivaće i ruski naučnici, prenijela je danas agencija TAŠ.

Asteroidi i komete - ostaci od nastanka Sunčevog sistem prije 4,6 milijardi godina - uglavnom orbitiraju oko Sunca u prostoru između Marsa i Jupitera. U toj oblasti, poznatoj kao asteroidni pojas, nalazi se izmedju 1,1 i 1,9 miliona asteroida prečnika preko jedan kilometar.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.