Poslodavac smije da provjerava privatne poruke zaposlenih
Ilustracija

Evropski sud za ljudska prava

Poslodavac smije da provjerava privatne poruke zaposlenih

Kompanije imaju pravo da nadgledaju privatne poruke na internetu svojih zaposlenih, naveo je Evropski sud za ljudska prava.

Ovakav zaključak je donijet u slučaju rumunskog inženjera koji je otpušten pošto je koristio Jahu mensendžer ne samo za profesionalnu komunikaciju, već i da bi slao poruke svojoj vjerenici i bratu.

Sud u Strazburu je stao na stranu poslodavca otpuštenog inženjera uz obrazloženje da nije nerazumno da poslodavac želi da provjeri da li zaposleni izvršavaju svoje profesionalne zadatke tokom radnog vremena. 

Sud je odbacio argumente rumunskog državljanina, koji je tvrdio da je nadgledanjem privatnih poruka prekršeno njegovo pravo na privatnost.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.