Šta boja jezika otkriva o vašem zdravlju?
Foto: Shutterstock

Saznajte

Šta boja jezika otkriva o vašem zdravlju?

Mnogi zdravstveni problemi se mogu otkriti u ranoj fazi samo ako dobro osmotrite boju vašeg jezika.

SVIJETLOCRVENA BOJA JEZIKA OZNAČAVA MANJAK VITAMIN B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svijetlocrvena, to može da ukazuje na manjak vitamina B12. Taj vitamin je nužan za crvena krvna zrnca koja organizam snabdijevaju kiseonikom, pa njegov nedostatak može da izazove neurološke probleme i demenciju.

Upravo zbog toga preporučuje se više namirnica bogatih vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mliječni proizvodi.

BIJELA BOJA UKAZUJE NA GLJIVIČNU INFEKCIJU

Bijela boja jezika može da upućuje na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Riječ je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posljedica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta.

ŽUTI JEZIK JE ZNAK INFEKCIJE

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kafa, ali može da bude posljedica loše higijene. Takođe, žuta boja može da ukazuje na infekciju u organizmu.

TAMNA BOJA UKAZUJE NA LOŠU CIRKULACIJU

Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visokog nivoa holesterola u krvi. Najčešće je posljedica loše ishrane i manjka vježbanja, a ispoljava se kao depresija i nedostatak energije.

BLIJEDA BOJA UKAZUJE NA LOŠU CIRKULACIJU

Jezik je blijed, jer je smanjen protok krvi do jezika, a često se radi o nedostatku gvožđa u krvi. Ostali simptomi su umor, vrtoglavica, lupanje i preskakanje srca.

CRVEN JEZIK SA PRIMJESOM ŽUĆKASTE BOJE

Ovo može biti oznaka dehidratacije i raznih poremećaja u organizmu, poput hipertireoze, a ostali simptomi su vrućina, prekomjerno znojenje, žeđ, proliv ili zatvor, nervoza, problemi s kožom.

RUŽIČASTO-BJELIČAST JEZIK

Ako vam je jezik ružičast u cjelosti osim sredine koja je bjelkasta, onda se radi o zadržavanju vode u organizmu. Ostali simptomi su nadutost, osjećaj težine u prsima i abdomenu, letargija.

RUŽIČASTI JEZIK SA LJUBIČASTIM TUFNICAMA

Ovakav izgled jezika označava zastoj krvi, a ostali simptomi su hladni udovi, varikozne vene, bolne noge, glavobolje, bol u prsima, problemi s jetrom.

RUŽIČASTI JEZIK SA SITNIM TAČKICAMA NA VRHUN

Ovo je prvi odgovor tijela na emocionalni stres, a uključuje simptome poput promjena raspoloženja, depresije.

CRVENI JEZIK SA ŽUTOM MASNOM NASLAGOM

Ovakav jezik označava toplotu i vlagu, a povezuje se s problematičnom kožom, urinarnim infekcijama, tjeskobom.

SVJETLIJI JEZIK SA TANKIM BJELIČASTIM SLOJEM

Jezik je svjetlije boje, na njemu se nalazi tanki bijeli sloj, a jezik je često otečen i bolan. Povezuje se s osjećajem hladnoće u tijelu, bolovima u leđima, slabijom polnom moći, impotencijom.

CRVENI I ISPUCAN JEZIK

Na jeziku je vrlo malo ili uopšte nema naslaga, on je crven i popucan. Povezuje se s valunzima, noćnim znojenjem, nesanicom, nervozom, zvonjenjem u ušima.

Menshealth.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.