Svaka deseta žena ne zna da ima endometriozu
Ilustracija

Čak 176 miliona žena boluje od ove bolesti

Svaka deseta žena ne zna da ima endometriozu

Čak 176 miliona žena boluje od bolesti, za koju nisu ni znali da postoji, pišu "Večernje novosti".

U pitanju je endometrioza, koja zahvata unutrašnju membranu materice, a pogađa jednu od deset žena. 

Jedna od mogućih posljedica ove bolesti je sterilitet, a uprkos tome što se uspješno liječi, najveći problem predstavlja nemogućnost dijagostikovanja zbog toga što se kod mnogih žena ne ispoljavaju nikakvi simptomi. Pojedine pacijentkinje mogu osjetiti snažan bol u karlici, naročito prije i tokom ciklusa, što može da ukaže na endometriozu. 

Ova bolest može da se dijagnostikuje pomoću laparoskopije, a stručnjaci navode da je u oko 50 odsto slučajeva nasljedna. Trenutno se sprovode istraživanja pomoću kojih će stručnjaci pokušati da otkriju gene koji dovode do njenog nastanka.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.