Sa ovom hranom pobijedite prehladu za samo tri sata
ilustracija

Probajte

Sa ovom hranom pobijedite prehladu za samo tri sata

Vjeruje se da bijeli luk i rakija liječe sve. I izgleda da smo u pravu. Bar što se bijelog luka tiče.

Naučnici ne mogu sa sigurnošću da tvrde da bi se bijeli luk tako brzo kao što aktivira ove gene izborio s prehladom, ali prethodna istraživanja upućuju na tu pretpostavku.

Ispitanici koji su jeli bijeli luk, ispostavilo se, ređe su se razboljevali, a simtomi nazeba brže su prolazili nego kod onih koji ga nisu jeli. To je, kažu, zbog selena, nekih enzima i vitamina C u bijelom luku.

Ako vas je stisla prehlada, probajte, ne može da škodi. Grickajte bijeli luk ili ga, što je mnogo ukusnije, ubacite u neku salatu ili usitnite pa sipajte u jogurt. I zatvorite se u kuću, bar na ta tri sata.

Ono što zna svaki seljak sada su potvrdili i svjetski naučnici. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u magazinu "Journal of Nutrtion" pokazalo je da konzumiranje jela sa pet grama sirovog i isjeckanog, odnosno dva cijela češnja bijelog luka drastično brzo, čak za samo tri sata, aktivira gene koji su uključeni u proizvodnju bijelih krvih zrnaca koja ojačavaju imuni sistem čovjeka.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.