Rekordna prodaja Audija i Mercedes-Benca u 2015. godini

Uspješna godina za njemačke proizvođače automobila

Rekordna prodaja Audija i Mercedes-Benca u 2015. godini

Vodeći njemački proizvođači automobila Audi i Mercedes-Benc su u 2015. godini registrovali rekordnu prodaju.

Mercedes-Benc, glavni brend njemačke automobilske kompanije Dajmler, prodao je prošle godine 1,87 miliona vozila širom svijeta, što je za 13,4 odsto više u odnosu na 2014. godinu, prenosi agencija Frans pres.

Istovremeno, rivalski Audi, luksuzni brend poljuljanog automobilskog giganta Folksvagena (VW), prodao je 1,80 miliona automobila, što je za 3,6 odsto više u odnosu na 2014. godinu.

"Prošle godine, prodali smo najveći broj automobila ikada. Bili smo u mogućnosti da povećamo prodaju u sva tri ključna regiona: Evropi, regionu NAFTA (Severnoamerička zona slobodne trgovine) i Azijsko-pacifičkom regionu", izjavio je generalni direktor Dajmlera, Diter Zeče.

On je dodao i da je kompanija prodala 373.459 vozila u Kini, koja je tako postala Dajmlerovo najveće individualno tržište u svijetu u 2015. godini.

Samo u prošloj godini, Mercedes-Benc je lansirao preko 15 novih ili modernizovanih modela u Kini, gdje je takođe povećao dilersku mrežu na oko 500 dilerskih salona.

U Audiju, zahvaćenom skandalom koji je pogodio njegovu matičnu kompaniju VW zbog manipulacija sa vrijednostima izduvnih gasova, prošlogodišnji rast prodaje je bio nešto skromniji.

Naime, prodaja Audija u Kini je u 2015. pala za 1,4 odsto na 570.889, ali je i taj nivo, prema riječima generalnog direktora Ruperta Štadlera, bio izuzetno visok.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.