Nova injekcija olakšava otklanjanje tumora
Ilustracija

Revolucionarno otkriće

Nova injekcija olakšava otklanjanje tumora

Nova injekcija, prema članku objavljenom u "Science Translational Medicine", osvijetliće kancerogene ćelije i olakšaće hirurzima odstranjivanje tumora već kod prve operacije.

Trenutno se hirurzi oslanjaju na magnetnu rezonancu ili CT skeniranje koji ih usmjeravaju kod uklanjanja tumora i okolnog tkiva. U dosta slučajeva se događa da kancerogeno tkivo ostane u pacijentu i dalje neotkriveno. 

Ubrizgavanje novog sredstva, plave tečnosti nazvane LUMO15, pomoći će hirurzima u identifikaciji kancerogenog tkiva, jer čini da ćelije fluorescentno svijetle, kako tvrde naučnici sa Medicinskog centra Univerziteta Djuk. 

Ovo revolucionarno otkriće moglo bi da olakša traumu pacijentima koji moraju da prođu još jednu operaciju zbog potpunog odstranjenja karcinoma. Stariji autor studije, doktor Dejvid Kirš, profesor na univerzitetu Djuk, kazao je da sada patolozi mogu da ispitaju tkivo tražeći kancerogene ćelije na ivici tumora koristeći mikroskop. 

Zbog veličine tumora nije moguće pregledati cijelu površinu tokom operacije. Cilj je dati hirurzima praktičnu i brzu tehnologiju koja će im omogućiti da skeniraju ležište tumora već tokom operacije tražeći eventualne ostatke fluorescirajućih ćelija. 

Širom svijeta naučnici pokušavaju da nađu tehnike koje bi hirurzima olakšale da bolje vizualizuju karcinom. Neki koriste tehnike koje su slične LUMO15, a aktiviraju enzime. 

Djukovo ispitivanje na ljudima prvi put pokazalo se sigurno, bez negativnih efekata. Agens je ubrizgan u petnaestoro pacijenata sa karcinomom dojke i sarkoma mekog tkiva. Desilo se da je tkivo pet puta svjetlije nego regularno mišićno tkivo. 

Rezultati nisu vidljivi golim okom. Otkrivaju se ručnom, vrlo osjetljivom kamerom čiji je razvoj u toku. Nakon uklanjanja tumora doktori će moći kamerom u operacionoj sali da prate da li je tumor uklonjen u cjelosti i ima li još traga fluorescentnih ćelija. 

Patolozi već decenijama nakon operacija po nekoliko dana analiziraju ivice tumora da bi ustanovili jesu li čisti. Ova bi nova tehnologija mogla da promijeni liječenje sarkoma. Stopostotno odstranjenje tumora spriječiće nove operacije i ponovnu pojavu tumora. 

Ako se zna gdje ima ostataka tumora koje nije bilo moguće sasvim ukloniti, moći će se usmjeriti zračenje i redukovati koliko zračenja će pacijentu trebati. 

Sigurnost i efikasnost LUMO15 i lumicel kamere ispituju se trenutno u Masačusets bolnici u Bostonu, koji to rade na 50 pacijentkinja sa karcinomom dojke. 

Nakon što studija bude kompletna, doktor Kirš sa saradnicima će ocijeniti da li ova tehnologija smanjuje broj pacijenata kojima treba još jednu operaciju poslije inicijalnog odstranjenja tumora dojke.

b92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.