Ova gljivica živi u našem organizmu, a može da bude jako opasna
Ilustracija

Ova gljivica živi u našem organizmu, a može da bude jako opasna

Ukoliko se ne liječi ishod može biti fatalan!

Kandida živi u digestivnom traktu, ali može se probiti u krvotok i proširiti po cijelom tijelu. Proizvodi acetaldehid, koji dovodi do štete uzrokovane slobodnim radikalima. Kandidijaza može biti posljedica upotrebe antibiotika, korišćenja kontracepcijskih tableta, alkohola, nekih drugih lijekova, stresa ili prevelikog unosa šećera u organizam. Pogađa čak 75% žena, a u 10% slučajeva postaje trajni problem. Zdravom ishranom i promjenom nekih životnih navika, gljivicu ipak možete izbaciti iz organizma. 

Shvatite šta je uzrok problema 

Utvrdite zbog čega je došlo do širenja kandide jer je tek tada možete ukloniti. 

Podstičite rast probiotika – dobrih bakterija 

U ishranu dodajte fermentiranu hranu, poput kisjelog kupusa, jogurta, kefira jer su odlični izvori dobre probavne flore koja će uravnotežiti unutrašnji ekosistem. Dobre bakterije će izgurati loše gljivice, pomoći varenju, ojačati imunitet i zaustaviti želju za šećerom. 

Organska hrana 

Jedite organski uzgojene proizvode koji imaju manje toksina i više antioksidansa, vitamina i minerala nego konvencionalno uzgojeni. Dok vam se tijelo oporavlja, osjetljivije je na djelovanje pesticida i toksina iz okoline, zato pazite šta jedete. 

Jedite hranu koju kandida ne voli 

Kokosovo ulje, bademi, sjemenke bundeve, sok od limuna i limete, alge, bijeli luk,crni luk, đumbir i ljuta paprika ometaju rast kandide. Sve navedeno sadrži antigljivične i antiparazitske sastojke te pomaže u stvaranju povoljnog pH tako što krv postaje baznija, odnosno smanjuje se kisjelost. 

Izbacite šećer iz ishrane 

Ovo uključuje i prirodni šećer u mliječnim proizvodima i voću (izuzetak je limunov sok), kao i med i razne sirupe. Gljivica se hrani šećerom, a vaš je cilj izgladnjeti kandidu do smrti. Kako gljivica polako nestaje, možete osjetiti neke negativne reakcije koje uzrokuju metabolički nusproizvodi. Simptomi poput mučnine, groznice, natečenih žlijezda, akni i glavobolje znak su da nova ishrana djeluje, tako da sad ne treba odustati.

Na dlanu

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.